Mini ptysie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini ptysie

Autor: sandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

150 gramów

0.5 łyżki

125 mililitrów

4 sztuki

100 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W szerokim, płaskim rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól, cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2

Zdejmujemy z ognia i natychmiast dodajemy całą mąkę. Mieszamy łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ciągle mieszając ogrzewamy przez około 2 minuty.

Krok 3

Ciasto przekładamy do miski miksera i dodajemy po jednym jajku. Gotowe ciasto powinno być gęste i lśniące.

Krok 4

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem niewielkie porcje ciasta. Ptysie pieczemy na złoty kolor ok 30 minut. Po ostudzeniu nadziewamy bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na koniec posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej