Mini ptysie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini ptysie

Autor: sandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

150 gramów

0.5 łyżki

125 mililitrów

4 sztuki

100 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W szerokim, płaskim rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól, cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2

Zdejmujemy z ognia i natychmiast dodajemy całą mąkę. Mieszamy łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ciągle mieszając ogrzewamy przez około 2 minuty.

Krok 3

Ciasto przekładamy do miski miksera i dodajemy po jednym jajku. Gotowe ciasto powinno być gęste i lśniące.

Krok 4

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem niewielkie porcje ciasta. Ptysie pieczemy na złoty kolor ok 30 minut. Po ostudzeniu nadziewamy bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na koniec posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej