Mini ptysie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini ptysie

Autor: sandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

150 gramów

0.5 łyżki

125 mililitrów

4 sztuki

100 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W szerokim, płaskim rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól, cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2

Zdejmujemy z ognia i natychmiast dodajemy całą mąkę. Mieszamy łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ciągle mieszając ogrzewamy przez około 2 minuty.

Krok 3

Ciasto przekładamy do miski miksera i dodajemy po jednym jajku. Gotowe ciasto powinno być gęste i lśniące.

Krok 4

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem niewielkie porcje ciasta. Ptysie pieczemy na złoty kolor ok 30 minut. Po ostudzeniu nadziewamy bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na koniec posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini ptysie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej