
Składniki
125 mililitrów
150 gramów
0.5 łyżki
125 mililitrów
4 sztuki
100 gramów
300 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W szerokim, płaskim rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól, cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
Zdejmujemy z ognia i natychmiast dodajemy całą mąkę. Mieszamy łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ciągle mieszając ogrzewamy przez około 2 minuty.
Krok 3
Ciasto przekładamy do miski miksera i dodajemy po jednym jajku. Gotowe ciasto powinno być gęste i lśniące.
Krok 4
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem niewielkie porcje ciasta. Ptysie pieczemy na złoty kolor ok 30 minut. Po ostudzeniu nadziewamy bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej