
Składniki
125 mililitrów
150 gramów
0.5 łyżki
125 mililitrów
4 sztuki
100 gramów
300 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W szerokim, płaskim rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól, cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
Zdejmujemy z ognia i natychmiast dodajemy całą mąkę. Mieszamy łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ciągle mieszając ogrzewamy przez około 2 minuty.
Krok 3
Ciasto przekładamy do miski miksera i dodajemy po jednym jajku. Gotowe ciasto powinno być gęste i lśniące.
Krok 4
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem niewielkie porcje ciasta. Ptysie pieczemy na złoty kolor ok 30 minut. Po ostudzeniu nadziewamy bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej