
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
0.75 szklanki
1.5 kilograma
5 sztuk
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę smaż na oliwie przez 5 minut.
Krok 2
Dodaj czosnek, chilli i pieprz.
Krok 3
Po chwili dorzuć oczyszczone mule i wlej wino. Gotuj pod przykryciem około 5 minut, potrząsając garnkiem kilka razy, by mule się otworzyły. Te, które pozostaną zamknięte - wyrzuć.
Krok 4
Dodaj pomidory, fasolę i natkę pietruszki, wymieszaj i podgrzej. Dodaj przyprawy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej