Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym
łatwe
110 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto na placki ziemniaczane przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można doprawić je odrobiną majeranku.

Krok 2
Żeberka pokrój na małe kawałki i obsmaż je na patelni. Boczek, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Całość umieść w wyłożonej pergaminem średniej blaszce do pieczenia ciasta.

Krok 3
Całość zalej Fixem Knorr, piecz 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. W końcowej fazie pieczenia można przestawić ogrzewanie na górne grzałki, dzięki temu ciasto będzie chrupiące.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym
Żeberka z grilla lub duszone smakują wyśmienicie. Od czasu do czasu warto przygotować je jednak w całkowicie nowym wydaniu – na przykład w cieście ziemniaczanym. Ten przepis spodoba ci się, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, ale brakuje ci czasu na przygotowywanie wymyślnych dań. Ulepszaj go i modyfikuj w zależności od tego, co aktualnie masz w lodówce – do ciasta ziemniaczanego dorzuć odrobinę żółtego startego sera lub pokrojone w ósemki pieczarki. Żeberka przed obsmażeniem na patelni możesz zamarynować, czyli natrzeć aromatyczną kompozycją przypraw i ziół. Dzięki temu prostemu zabiegowi będą jeszcze bardziej soczyste, kruche i pachnące. Gotowe danie posyp lekko podprażonym na suchej patelni sezamem lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z pikantnym sosem, na przykład barbecue.