Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
350 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na placki ziemniaczane przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można doprawić je odrobiną majeranku.

Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - Krok 1

Krok 2

Żeberka pokrój na małe kawałki i obsmaż je na patelni. Boczek, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Całość umieść w wyłożonej pergaminem średniej blaszce do pieczenia ciasta.

Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - Krok 2

Krok 3

Całość zalej Fixem Knorr, piecz 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. W końcowej fazie pieczenia można przestawić ogrzewanie na górne grzałki, dzięki temu ciasto będzie chrupiące.

Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka BBQ
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka pieczone w cieście ziemniaczanymŻeberka pieczone w cieście ziemniaczanym

Żeberka z grilla lub duszone smakują wyśmienicie. Od czasu do czasu warto przygotować je jednak w całkowicie nowym wydaniu – na przykład w cieście ziemniaczanym. Ten przepis spodoba ci się, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, ale brakuje ci czasu na przygotowywanie wymyślnych dań. Ulepszaj go i modyfikuj w zależności od tego, co aktualnie masz w lodówce – do ciasta ziemniaczanego dorzuć odrobinę żółtego startego sera lub pokrojone w ósemki pieczarki. Żeberka przed obsmażeniem na patelni możesz zamarynować, czyli natrzeć aromatyczną kompozycją przypraw i ziół. Dzięki temu prostemu zabiegowi będą jeszcze bardziej soczyste, kruche i pachnące. Gotowe danie posyp lekko podprażonym na suchej patelni sezamem lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z pikantnym sosem, na przykład barbecue.