
Składniki
1 sztuka
1 kilogram
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój na porcje, włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj lekko folią i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Krok 2
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż, pomarańczę i cytrynę pokrój na cząstki i usuń pestki.
Krok 3
Pomarańczę i cytrynę zmiksuj z cebulą i czosnkiem, sosem sojowym, winem, miodem, olejem sezamowym i przyprawą siedem smaków.
Krok 4
Z żeberek odlej wytopiony tłuszcz i wlej na nie zmiksowaną masę.
Krok 5
Wymieszaj i piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni, polewając je masą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej