Składniki
1 sztuka
1 kilogram
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój na porcje, włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj lekko folią i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Krok 2
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż, pomarańczę i cytrynę pokrój na cząstki i usuń pestki.
Krok 3
Pomarańczę i cytrynę zmiksuj z cebulą i czosnkiem, sosem sojowym, winem, miodem, olejem sezamowym i przyprawą siedem smaków.
Krok 4
Z żeberek odlej wytopiony tłuszcz i wlej na nie zmiksowaną masę.
Krok 5
Wymieszaj i piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni, polewając je masą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej