Szaszłyki z kurczaka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

408 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

745 osób wydrukowało

Pobierz pdf

928 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3x3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z boczkiemSzaszłyki z kurczaka z boczkiem

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem to bardzo udany sposób na wykorzystanie popularnych gatunków mięs. Kruchy i delikatny drób wspaniale smakuje w połączeniu z aromatyczną wędzoną wieprzowiną. Dodatkowo, całość pozostaje soczysta – to ważne, ponieważ białe mięso łatwo wysuszyć podczas grillowania. Jest sporo sposobów na to, aby urozmaicić smak szaszłyków z tego przepisu. Postaw np. na klasykę – na patyczki z mięsem nabij także zieloną paprykę i czerwoną cebulę. Do boczku doskonale będą pasowały także suszone śliwki. Dodadzą całości delikatnej słodyczy, a jeśli zdecydujesz się na śliwki wędzone, także dymnego aromatu, który podkreśla charakter grillowanych potraw. Wybierz duże, mięsiste owoce – są najsmaczniejsze. Zanim jednak nadziejesz mięso na patyczki, zamarynuj je w oliwie i przyprawie – dzięki temu nabierze wyrazistości. Szaszłyki z kurczaka z boczkiem podawaj na wiele sposobów – z ziemniakami, grzankami albo sałatą. To świetna propozycja na posiłek z grilla. Przygotuj je i przekonaj się, jak smakują.