
Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
50 mililitrów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3x3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.

Krok 2
W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.

Krok 3
Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.

Krok 4
Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.


Dobra rada:
Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem to bardzo udany sposób na wykorzystanie popularnych gatunków mięs. Kruchy i delikatny drób wspaniale smakuje w połączeniu z aromatyczną wędzoną wieprzowiną. Dodatkowo, całość pozostaje soczysta – to ważne, ponieważ białe mięso łatwo wysuszyć podczas grillowania. Jest sporo sposobów na to, aby urozmaicić smak szaszłyków z tego przepisu. Postaw np. na klasykę – na patyczki z mięsem nabij także zieloną paprykę i czerwoną cebulę. Do boczku doskonale będą pasowały także suszone śliwki. Dodadzą całości delikatnej słodyczy, a jeśli zdecydujesz się na śliwki wędzone, także dymnego aromatu, który podkreśla charakter grillowanych potraw. Wybierz duże, mięsiste owoce – są najsmaczniejsze. Zanim jednak nadziejesz mięso na patyczki, zamarynuj je w oliwie i przyprawie – dzięki temu nabierze wyrazistości. Szaszłyki z kurczaka z boczkiem podawaj na wiele sposobów – z ziemniakami, grzankami albo sałatą. To świetna propozycja na posiłek z grilla. Przygotuj je i przekonaj się, jak smakują.