Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem - na grilla | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
454 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

855 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1081 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3x3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z boczkiemSzaszłyki z kurczaka z boczkiem

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem to bardzo udany sposób na wykorzystanie popularnych gatunków mięs. Kruchy i delikatny drób wspaniale smakuje w połączeniu z aromatyczną wędzoną wieprzowiną. Dodatkowo, całość pozostaje soczysta – to ważne, ponieważ białe mięso łatwo wysuszyć podczas grillowania. Jest sporo sposobów na to, aby urozmaicić smak szaszłyków z tego przepisu. Postaw np. na klasykę – na patyczki z mięsem nabij także zieloną paprykę i czerwoną cebulę. Do boczku doskonale będą pasowały także suszone śliwki. Dodadzą całości delikatnej słodyczy, a jeśli zdecydujesz się na śliwki wędzone, także dymnego aromatu, który podkreśla charakter grillowanych potraw. Wybierz duże, mięsiste owoce – są najsmaczniejsze. Zanim jednak nadziejesz mięso na patyczki, zamarynuj je w oliwie i przyprawie – dzięki temu nabierze wyrazistości. Szaszłyki z kurczaka z boczkiem podawaj na wiele sposobów – z ziemniakami, grzankami albo sałatą. To świetna propozycja na posiłek z grilla. Przygotuj je i przekonaj się, jak smakują.