Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO
łatwe
797 osób zapisało
Składniki
500 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 szczypty
0.5 łyżeczki
1 sztuka
200 gramów
3 łyżki
6 łyżek
1 pęczek
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę namocz w zimnej wodzie (ok. 30 min.), następnie odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Połącz mięso, kaszę, cebulę, orzeszki oraz przyprawy i połowę mięty, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mielenia. Z mięsnej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki, a następnie nadaj im kształt piłki rugby.

Krok 3
Uformowane kulki smaż w głębokim tłuszczu kilka minut z każdej strony. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.

Krok 4
Jogurt połącz w miseczce z pozostałą (drobno pokrojoną) miętą, sokiem z limonki, pokrojonym szczypiorem oraz posiekanym czosnkiem. Wymieszaj. Gotowe Kibbeh podawaj z sosem.


Dobra rada:
Zamiast jagnięciny możesz śmiało użyć mięsa wołowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO
Szukasz alternatywny dla nudnych i niezdrowych przekąsek? Wychodzimy Ci naprzeciw! Sięgnij po przepis na Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem i zabierz swoich domowników w kulinarną podróż do krajów Bliskiego Wschodu. Pożywnie, kolorowo, aromatycznie – do dzieła!
Dla kogo? Dla miłośników wyrazistych smaków. Jedno jest pewne – bez przypraw się nie obejdzie! Kmin rzymski, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz…a to wszystko w jednym daniu. Twoje podniebienie będzie Ci za to wdzięczne!
Na jaką okazję? Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem sprawdzi się świetnie w roli przystawki. Organizujesz wieczór z przyjaciółmi? Zainspiruj się kuchnią arabską! Miej przepis pod ręką – Twoi goście będą zachwyceni!
Czy wiesz, że? Kibbeh to nic innego jak kulki mięsne z dodatkiem kaszy bulgur. Nazwa potrawy wywodzi się od arabskiego słowa kubbah i znaczy tyle, co kulka.
Dla urozmaicenia: Zamiast jagnięciny możesz śmiało wykorzystać wołowinę. Wszystko według uznania!