Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

755 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 szczypty

0.5 łyżeczki

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

6 łyżek

1 pęczek

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę namocz w zimnej wodzie (ok. 30 min.), następnie odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Połącz mięso, kaszę, cebulę, orzeszki oraz przyprawy i połowę mięty, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mielenia. Z mięsnej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki, a następnie nadaj im kształt piłki rugby.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Uformowane kulki smaż w głębokim tłuszczu kilka minut z każdej strony. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Jogurt połącz w miseczce z pozostałą (drobno pokrojoną) miętą, sokiem z limonki, pokrojonym szczypiorem oraz posiekanym czosnkiem. Wymieszaj. Gotowe Kibbeh podawaj z sosem.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz śmiało użyć mięsa wołowego.

1

Opinie o przepisie

  • Kamil Czuba

    Kamil Czuba , 01.05.2018

    LIBAŃSKIE przekąski z indonezyjską gałką muszkatołową, wietnamskim cynamonem i pieprzem czarnym, indyjskim kminem rzymskim i jogurtem greckim. To chyba jakiś żart.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEOKibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO

Szukasz alternatywny dla nudnych i niezdrowych przekąsek? Wychodzimy Ci naprzeciw! Sięgnij po przepis na Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem i zabierz swoich domowników w kulinarną podróż do krajów Bliskiego Wschodu. Pożywnie, kolorowo, aromatycznie – do dzieła!

Dla kogo? Dla miłośników wyrazistych smaków. Jedno jest pewne – bez przypraw się nie obejdzie! Kmin rzymski, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz…a to wszystko w jednym daniu. Twoje podniebienie będzie Ci za to wdzięczne!

Na jaką okazję? Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem sprawdzi się świetnie w roli przystawki. Organizujesz wieczór z przyjaciółmi? Zainspiruj się kuchnią arabską! Miej przepis pod ręką – Twoi goście będą zachwyceni!

Czy wiesz, że? Kibbeh to nic innego jak kulki mięsne z dodatkiem kaszy bulgur. Nazwa potrawy wywodzi się od arabskiego słowa kubbah i znaczy tyle, co kulka.

Dla urozmaicenia: Zamiast jagnięciny możesz śmiało wykorzystać wołowinę. Wszystko według uznania!