Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

795 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 szczypty

0.5 łyżeczki

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

6 łyżek

1 pęczek

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę namocz w zimnej wodzie (ok. 30 min.), następnie odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Połącz mięso, kaszę, cebulę, orzeszki oraz przyprawy i połowę mięty, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mielenia. Z mięsnej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki, a następnie nadaj im kształt piłki rugby.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Uformowane kulki smaż w głębokim tłuszczu kilka minut z każdej strony. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Jogurt połącz w miseczce z pozostałą (drobno pokrojoną) miętą, sokiem z limonki, pokrojonym szczypiorem oraz posiekanym czosnkiem. Wymieszaj. Gotowe Kibbeh podawaj z sosem.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz śmiało użyć mięsa wołowego.

1

Opinie o przepisie

  • Kamil Czuba

    Kamil Czuba , 01.05.2018

    LIBAŃSKIE przekąski z indonezyjską gałką muszkatołową, wietnamskim cynamonem i pieprzem czarnym, indyjskim kminem rzymskim i jogurtem greckim. To chyba jakiś żart.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chrupiące Bajgle z sezamem
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEOKibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO

Szukasz alternatywny dla nudnych i niezdrowych przekąsek? Wychodzimy Ci naprzeciw! Sięgnij po przepis na Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem i zabierz swoich domowników w kulinarną podróż do krajów Bliskiego Wschodu. Pożywnie, kolorowo, aromatycznie – do dzieła!

Dla kogo? Dla miłośników wyrazistych smaków. Jedno jest pewne – bez przypraw się nie obejdzie! Kmin rzymski, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz…a to wszystko w jednym daniu. Twoje podniebienie będzie Ci za to wdzięczne!

Na jaką okazję? Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem sprawdzi się świetnie w roli przystawki. Organizujesz wieczór z przyjaciółmi? Zainspiruj się kuchnią arabską! Miej przepis pod ręką – Twoi goście będą zachwyceni!

Czy wiesz, że? Kibbeh to nic innego jak kulki mięsne z dodatkiem kaszy bulgur. Nazwa potrawy wywodzi się od arabskiego słowa kubbah i znaczy tyle, co kulka.

Dla urozmaicenia: Zamiast jagnięciny możesz śmiało wykorzystać wołowinę. Wszystko według uznania!