Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

797 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 szczypty

0.5 łyżeczki

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

6 łyżek

1 pęczek

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę namocz w zimnej wodzie (ok. 30 min.), następnie odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Połącz mięso, kaszę, cebulę, orzeszki oraz przyprawy i połowę mięty, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mielenia. Z mięsnej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki, a następnie nadaj im kształt piłki rugby.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Uformowane kulki smaż w głębokim tłuszczu kilka minut z każdej strony. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Jogurt połącz w miseczce z pozostałą (drobno pokrojoną) miętą, sokiem z limonki, pokrojonym szczypiorem oraz posiekanym czosnkiem. Wymieszaj. Gotowe Kibbeh podawaj z sosem.

Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz śmiało użyć mięsa wołowego.

1

Opinie o przepisie

  • Kamil Czuba

    Kamil Czuba , 01.05.2018

    LIBAŃSKIE przekąski z indonezyjską gałką muszkatołową, wietnamskim cynamonem i pieprzem czarnym, indyjskim kminem rzymskim i jogurtem greckim. To chyba jakiś żart.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEOKibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO

Szukasz alternatywny dla nudnych i niezdrowych przekąsek? Wychodzimy Ci naprzeciw! Sięgnij po przepis na Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem i zabierz swoich domowników w kulinarną podróż do krajów Bliskiego Wschodu. Pożywnie, kolorowo, aromatycznie – do dzieła!

Dla kogo? Dla miłośników wyrazistych smaków. Jedno jest pewne – bez przypraw się nie obejdzie! Kmin rzymski, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz…a to wszystko w jednym daniu. Twoje podniebienie będzie Ci za to wdzięczne!

Na jaką okazję? Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem sprawdzi się świetnie w roli przystawki. Organizujesz wieczór z przyjaciółmi? Zainspiruj się kuchnią arabską! Miej przepis pod ręką – Twoi goście będą zachwyceni!

Czy wiesz, że? Kibbeh to nic innego jak kulki mięsne z dodatkiem kaszy bulgur. Nazwa potrawy wywodzi się od arabskiego słowa kubbah i znaczy tyle, co kulka.

Dla urozmaicenia: Zamiast jagnięciny możesz śmiało wykorzystać wołowinę. Wszystko według uznania!