Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

50 gramów

2.75 szklanki

100 gramów

150 gramów

150 gramów

100 gramów

100 gramów

1 szklanka

0.5 łyżeczki

150 gramów

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kasze jaglana według zaleceń producenta.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 1

Krok 2

W rondelku połącz syrop z agawy z masłem orzechowym i olejem, delikatnie podgrzewając wymieszaj ze sobą składniki.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 2

Krok 3

Wszystkie suche składniki umieść w misce, dodaj kaszę, ciepły syrop z masłem orzechowym, całość dokładnie wymieszaj ze sobą.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 3

Krok 4

Masę wyłóż na blaszkę do pieczenia wyścieloną pergaminem i dokładnie przyciśnij aby składniki się dobrze połączyły. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut – do momentu aż składniki się zarumienią.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 4

Krok 5

Jeszcze gorące ”ciasto” przełóż na deskę, pokrój ostrym nożem w 3-4 cm płaty, a następnie w odpowiedniej wielkości batony około 1,5 cm. Batony odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do batonów możesz użyć też płatków jaglanych.

2

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Na pewno spróbuje - uwielbiam zdrowe przekąski.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Woźniak

    Elżbieta Woźniak , 14.10.2020

    Bardzo ciekawy przepis! Piekłam już różne batony z płatków! Ten na pewno wypróbuję!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianychBatoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych

Niech nikogo nie zwiedzie nazwa! Tych owsianych batonów z ziarnami i płatkami wcale nie trzeba szukać na sklepowych półkach ze słodyczami. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest ich samodzielne przygotowanie w zaciszu własnej kuchni. Z łatwością podzielicie je na porcje i zjecie, gdziekolwiek dopadnie Was głód lub ochota na słodką przekąskę.

Dla kogo?

Dla osób, które lubią gotować i jeść po swojemu. Warto czerpać inspiracje z produktów dostępnych w sklepach i specjałów z restauracji, ale głównie po to, by przerobić je wedle własnych upodobań. Batoniki z ziaren i płatków owsianych będziecie serwować z dumą.

Na jaką okazję?

Zapakujcie je do pudełek śniadaniowych – staną się przyjemnym uzupełnieniem kanapek, które zazwyczaj w nich lądują. Do szkoły, do pracy… Domowe batony owsiane pasują wszędzie! Mogą pełnić funkcję drugiego śniadania lub słodkiej przekąski podczas pikników, pieszych wycieczek i wypadów rowerowych.

Czy wiesz, że?

O słodkim smaku batonów owsianych decyduje syrop z agawy. Ten roślinny środek słodzący produkowany jest przede wszystkim na terenach Meksyku.

Dla urozmaicenia:

Za każdym razem możecie dodawać do domowych batoników nowe składniki. Spróbujcie koniecznie płatków migdałowych, sezamu albo amarantusa.