Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

50 gramów

2.75 szklanki

100 gramów

150 gramów

150 gramów

100 gramów

100 gramów

1 szklanka

0.5 łyżeczki

150 gramów

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kasze jaglana według zaleceń producenta.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 1

Krok 2

W rondelku połącz syrop z agawy z masłem orzechowym i olejem, delikatnie podgrzewając wymieszaj ze sobą składniki.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 2

Krok 3

Wszystkie suche składniki umieść w misce, dodaj kaszę, ciepły syrop z masłem orzechowym, całość dokładnie wymieszaj ze sobą.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 3

Krok 4

Masę wyłóż na blaszkę do pieczenia wyścieloną pergaminem i dokładnie przyciśnij aby składniki się dobrze połączyły. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut – do momentu aż składniki się zarumienią.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 4

Krok 5

Jeszcze gorące ”ciasto” przełóż na deskę, pokrój ostrym nożem w 3-4 cm płaty, a następnie w odpowiedniej wielkości batony około 1,5 cm. Batony odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do batonów możesz użyć też płatków jaglanych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianychBatoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych

Niech nikogo nie zwiedzie nazwa! Tych owsianych batonów z ziarnami i płatkami wcale nie trzeba szukać na sklepowych półkach ze słodyczami. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest ich samodzielne przygotowanie w zaciszu własnej kuchni. Z łatwością podzielicie je na porcje i zjecie, gdziekolwiek dopadnie Was głód lub ochota na słodką przekąskę.

Dla kogo?

Dla osób, które lubią gotować i jeść po swojemu. Warto czerpać inspiracje z produktów dostępnych w sklepach i specjałów z restauracji, ale głównie po to, by przerobić je wedle własnych upodobań. Batoniki z ziaren i płatków owsianych będziecie serwować z dumą.

Na jaką okazję?

Zapakujcie je do pudełek śniadaniowych – staną się przyjemnym uzupełnieniem kanapek, które zazwyczaj w nich lądują. Do szkoły, do pracy… Domowe batony owsiane pasują wszędzie! Mogą pełnić funkcję drugiego śniadania lub słodkiej przekąski podczas pikników, pieszych wycieczek i wypadów rowerowych.

Czy wiesz, że?

O słodkim smaku batonów owsianych decyduje syrop z agawy. Ten roślinny środek słodzący produkowany jest przede wszystkim na terenach Meksyku.

Dla urozmaicenia:

Za każdym razem możecie dodawać do domowych batoników nowe składniki. Spróbujcie koniecznie płatków migdałowych, sezamu albo amarantusa.