Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych
łatwe
78 osób zapisało

Składniki
150 gramów
150 gramów
50 gramów
2.75 szklanki
100 gramów
150 gramów
150 gramów
100 gramów
100 gramów
1 szklanka
0.5 łyżeczki
150 gramów
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj kasze jaglana według zaleceń producenta.

Krok 2
W rondelku połącz syrop z agawy z masłem orzechowym i olejem, delikatnie podgrzewając wymieszaj ze sobą składniki.

Krok 3
Wszystkie suche składniki umieść w misce, dodaj kaszę, ciepły syrop z masłem orzechowym, całość dokładnie wymieszaj ze sobą.

Krok 4
Masę wyłóż na blaszkę do pieczenia wyścieloną pergaminem i dokładnie przyciśnij aby składniki się dobrze połączyły. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut – do momentu aż składniki się zarumienią.

Krok 5
Jeszcze gorące ”ciasto” przełóż na deskę, pokrój ostrym nożem w 3-4 cm płaty, a następnie w odpowiedniej wielkości batony około 1,5 cm. Batony odstaw do zupełnego wystygnięcia.


Dobra rada:
Do batonów możesz użyć też płatków jaglanych.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Batoniki do szkoły z ziaren i płatków owsianych
Niech nikogo nie zwiedzie nazwa! Tych owsianych batonów z ziarnami i płatkami wcale nie trzeba szukać na sklepowych półkach ze słodyczami. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest ich samodzielne przygotowanie w zaciszu własnej kuchni. Z łatwością podzielicie je na porcje i zjecie, gdziekolwiek dopadnie Was głód lub ochota na słodką przekąskę.
Dla kogo?
Dla osób, które lubią gotować i jeść po swojemu. Warto czerpać inspiracje z produktów dostępnych w sklepach i specjałów z restauracji, ale głównie po to, by przerobić je wedle własnych upodobań. Batoniki z ziaren i płatków owsianych będziecie serwować z dumą.
Na jaką okazję?
Zapakujcie je do pudełek śniadaniowych – staną się przyjemnym uzupełnieniem kanapek, które zazwyczaj w nich lądują. Do szkoły, do pracy… Domowe batony owsiane pasują wszędzie! Mogą pełnić funkcję drugiego śniadania lub słodkiej przekąski podczas pikników, pieszych wycieczek i wypadów rowerowych.
Czy wiesz, że?
O słodkim smaku batonów owsianych decyduje syrop z agawy. Ten roślinny środek słodzący produkowany jest przede wszystkim na terenach Meksyku.
Dla urozmaicenia:
Za każdym razem możecie dodawać do domowych batoników nowe składniki. Spróbujcie koniecznie płatków migdałowych, sezamu albo amarantusa.