Składniki
500 mililitrów
0.75 łyżeczki
2 szklanki
0.5 łyżeczki
4 sztuki
0.3 szklanki
24 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj pieprz cayenne i sól, wymieszaj i rozsyp ją na talerzu.
Krok 2
Na drugi talerz wlej białka i ubij je delikatnie, a na trzecim talerzu rozłóż wiórki.
Krok 3
Krewetki natnij wzdłuż, rozłóż je i delikatnie spłaszcz dłonią. Uważaj, aby się całkowicie nie przepołowiły.
Krok 4
Każdą krewetkę trzymaj za ogonek i zanurzaj najpierw w mące, potem w białku i na końcu obtaczaj w wiórkach.
Krok 5
Krewetki wrzucaj na głęboki rozgrzany olej i smaż przez minutę. Odsącz przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej