
Składniki
500 mililitrów
0.75 łyżeczki
2 szklanki
0.5 łyżeczki
4 sztuki
0.3 szklanki
24 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj pieprz cayenne i sól, wymieszaj i rozsyp ją na talerzu.
Krok 2
Na drugi talerz wlej białka i ubij je delikatnie, a na trzecim talerzu rozłóż wiórki.
Krok 3
Krewetki natnij wzdłuż, rozłóż je i delikatnie spłaszcz dłonią. Uważaj, aby się całkowicie nie przepołowiły.
Krok 4
Każdą krewetkę trzymaj za ogonek i zanurzaj najpierw w mące, potem w białku i na końcu obtaczaj w wiórkach.
Krok 5
Krewetki wrzucaj na głęboki rozgrzany olej i smaż przez minutę. Odsącz przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej