
Składniki
7 łyżek
5 łyżek
1 szczypta
5 łyżek
0.3 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
5 sztuk
45 dekagramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z obranych krewetek usuń czarne żyłki ale pozostaw ogonki.
Krok 2
Drobno posiekaj 3 cebule, a pozostałe pokrój w paski.
Krok 3
Podgrzej cukier w rondlu aż zbrązowieje a następnie dodaj do niego 3 łyżki wody i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty do uzyskania ciemnego karmelu.
Krok 4
Wyłącz ogień i dodaj resztę wody, podgrzej mieszając intensywnie aby grudki się rozpuściły.
Krok 5
Usmaż krewetki na oleju na średniej wielkości płomieniu do różowości.
Krok 6
Polej je powoli sosem rybnym oraz karmelem. Wymieszaj dobrze i smaż jeszcze przez minutę.
Krok 7
Dodaj sok z cytryny, brązowy cukier, sól oraz cebulę. Wymieszaj. Serwuj udekorowane paseczkami papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej