
Składniki
7 łyżek
5 łyżek
1 szczypta
5 łyżek
0.3 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
5 sztuk
45 dekagramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z obranych krewetek usuń czarne żyłki ale pozostaw ogonki.
Krok 2
Drobno posiekaj 3 cebule, a pozostałe pokrój w paski.
Krok 3
Podgrzej cukier w rondlu aż zbrązowieje a następnie dodaj do niego 3 łyżki wody i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty do uzyskania ciemnego karmelu.
Krok 4
Wyłącz ogień i dodaj resztę wody, podgrzej mieszając intensywnie aby grudki się rozpuściły.
Krok 5
Usmaż krewetki na oleju na średniej wielkości płomieniu do różowości.
Krok 6
Polej je powoli sosem rybnym oraz karmelem. Wymieszaj dobrze i smaż jeszcze przez minutę.
Krok 7
Dodaj sok z cytryny, brązowy cukier, sól oraz cebulę. Wymieszaj. Serwuj udekorowane paseczkami papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej