Krewetki w karmelu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w karmelu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

7 łyżek

5 łyżek

1 szczypta

5 łyżek

0.3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

5 sztuk

45 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z obranych krewetek usuń czarne żyłki ale pozostaw ogonki.

Krok 2

Drobno posiekaj 3 cebule, a pozostałe pokrój w paski.

Krok 3

Podgrzej cukier w rondlu aż zbrązowieje a następnie dodaj do niego 3 łyżki wody i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty do uzyskania ciemnego karmelu.

Krok 4

Wyłącz ogień i dodaj resztę wody, podgrzej mieszając intensywnie aby grudki się rozpuściły.

Krok 5

Usmaż krewetki na oleju na średniej wielkości płomieniu do różowości.

Krok 6

Polej je powoli sosem rybnym oraz karmelem. Wymieszaj dobrze i smaż jeszcze przez minutę.

Krok 7

Dodaj sok z cytryny, brązowy cukier, sól oraz cebulę. Wymieszaj. Serwuj udekorowane paseczkami papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej