Krewetki w karmelu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w karmelu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 łyżek

5 łyżek

1 szczypta

5 łyżek

0.3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

5 sztuk

45 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z obranych krewetek usuń czarne żyłki ale pozostaw ogonki.

Krok 2

Drobno posiekaj 3 cebule, a pozostałe pokrój w paski.

Krok 3

Podgrzej cukier w rondlu aż zbrązowieje a następnie dodaj do niego 3 łyżki wody i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty do uzyskania ciemnego karmelu.

Krok 4

Wyłącz ogień i dodaj resztę wody, podgrzej mieszając intensywnie aby grudki się rozpuściły.

Krok 5

Usmaż krewetki na oleju na średniej wielkości płomieniu do różowości.

Krok 6

Polej je powoli sosem rybnym oraz karmelem. Wymieszaj dobrze i smaż jeszcze przez minutę.

Krok 7

Dodaj sok z cytryny, brązowy cukier, sól oraz cebulę. Wymieszaj. Serwuj udekorowane paseczkami papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w karmelu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej