Razowe bułeczki czosnkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Razowe bułeczki czosnkowe

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 mililitrów

3 dekagramy

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże.

Krok 2

Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy do nich mąkę, sól, oliwę, rozkruszoną kostkę czosnkową i wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką aż urośnie.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, którą układamy na blaszce (płaskiej lub muffinkowej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

Krok 4

Pieczemy 25 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Razowe bułeczki czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej