Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

200 mililitrów

3 szczypty

0.33 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwiaty delikatnie opłucz i osusz, wyłam słupek kwiatowy ze środka. Ziemniaki przełóż do miski. Na patelni podsmaż boczek aż się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj to do ziemniaków. Dosyp sos pieczarkowy w proszku, starty ser, posiekaną miętę i dopraw pieprzem ziołowym.

Krok 2

Jogurt wymieszaj dokładnie z sosem czosnkowym, odstaw. Przy pomocy łyżeczki nakładaj masę zimniaczaną do środka kwiatów - delikatnie żeby ich nie rozerwać. Końce płatków lekko skręć. Opanieruj kwiaty w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż całe ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3

Podawaj gorące, z dodatkiem sosu jogurtowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej