Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

200 mililitrów

0.33 szklanki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

3 szczypty

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwiaty delikatnie opłucz i osusz, wyłam słupek kwiatowy ze środka. Ziemniaki przełóż do miski. Na patelni podsmaż boczek aż się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj to do ziemniaków. Dosyp sos pieczarkowy w proszku, starty ser, posiekaną miętę i dopraw pieprzem ziołowym.

Krok 2

Jogurt wymieszaj dokładnie z sosem czosnkowym, odstaw. Przy pomocy łyżeczki nakładaj masę zimniaczaną do środka kwiatów - delikatnie żeby ich nie rozerwać. Końce płatków lekko skręć. Opanieruj kwiaty w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż całe ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3

Podawaj gorące, z dodatkiem sosu jogurtowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej