Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
0.5 sztuki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 szklanka
200 mililitrów
3 szczypty
0.33 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kwiaty delikatnie opłucz i osusz, wyłam słupek kwiatowy ze środka. Ziemniaki przełóż do miski. Na patelni podsmaż boczek aż się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj to do ziemniaków. Dosyp sos pieczarkowy w proszku, starty ser, posiekaną miętę i dopraw pieprzem ziołowym.
Krok 2
Jogurt wymieszaj dokładnie z sosem czosnkowym, odstaw. Przy pomocy łyżeczki nakładaj masę zimniaczaną do środka kwiatów - delikatnie żeby ich nie rozerwać. Końce płatków lekko skręć. Opanieruj kwiaty w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż całe ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3
Podawaj gorące, z dodatkiem sosu jogurtowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej