Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

200 mililitrów

0.33 szklanki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

3 szczypty

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwiaty delikatnie opłucz i osusz, wyłam słupek kwiatowy ze środka. Ziemniaki przełóż do miski. Na patelni podsmaż boczek aż się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj to do ziemniaków. Dosyp sos pieczarkowy w proszku, starty ser, posiekaną miętę i dopraw pieprzem ziołowym.

Krok 2

Jogurt wymieszaj dokładnie z sosem czosnkowym, odstaw. Przy pomocy łyżeczki nakładaj masę zimniaczaną do środka kwiatów - delikatnie żeby ich nie rozerwać. Końce płatków lekko skręć. Opanieruj kwiaty w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż całe ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3

Podawaj gorące, z dodatkiem sosu jogurtowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej