Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

200 mililitrów

3 szczypty

0.33 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwiaty delikatnie opłucz i osusz, wyłam słupek kwiatowy ze środka. Ziemniaki przełóż do miski. Na patelni podsmaż boczek aż się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj to do ziemniaków. Dosyp sos pieczarkowy w proszku, starty ser, posiekaną miętę i dopraw pieprzem ziołowym.

Krok 2

Jogurt wymieszaj dokładnie z sosem czosnkowym, odstaw. Przy pomocy łyżeczki nakładaj masę zimniaczaną do środka kwiatów - delikatnie żeby ich nie rozerwać. Końce płatków lekko skręć. Opanieruj kwiaty w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż całe ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3

Podawaj gorące, z dodatkiem sosu jogurtowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Słoneczna zupa marchewkowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej