Pieczone warzywa z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (większe ziemniaki pokrój w ósemki). Marchew obierz i pokrój w grubsze plastry.

Krok 2

W miseczce wymieszaj olej, czosnek oraz przyprawę. Warzywa przełóż do dużej miski, wlej przygotowany olej z przyprawami.

Krok 3

Igiełki rozmarynu oskub z gałązki i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko razem i przełóż na blachę do pieczenia.

Krok 4

Warzywa wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz przez 35 minut. Przed podaniem posyp startym serem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dodaj do warzyw pokrojoną drobno papryczkę chilli a ziemniaki nabiorą ostrego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej