Pieczone warzywa z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (większe ziemniaki pokrój w ósemki). Marchew obierz i pokrój w grubsze plastry.

Krok 2

W miseczce wymieszaj olej, czosnek oraz przyprawę. Warzywa przełóż do dużej miski, wlej przygotowany olej z przyprawami.

Krok 3

Igiełki rozmarynu oskub z gałązki i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko razem i przełóż na blachę do pieczenia.

Krok 4

Warzywa wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz przez 35 minut. Przed podaniem posyp startym serem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dodaj do warzyw pokrojoną drobno papryczkę chilli a ziemniaki nabiorą ostrego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Calzone z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej