
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (większe ziemniaki pokrój w ósemki). Marchew obierz i pokrój w grubsze plastry.
Krok 2
W miseczce wymieszaj olej, czosnek oraz przyprawę. Warzywa przełóż do dużej miski, wlej przygotowany olej z przyprawami.
Krok 3
Igiełki rozmarynu oskub z gałązki i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko razem i przełóż na blachę do pieczenia.
Krok 4
Warzywa wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz przez 35 minut. Przed podaniem posyp startym serem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Dobra rada:
Dodaj do warzyw pokrojoną drobno papryczkę chilli a ziemniaki nabiorą ostrego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej