Pieczone warzywa z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (większe ziemniaki pokrój w ósemki). Marchew obierz i pokrój w grubsze plastry.

Krok 2

W miseczce wymieszaj olej, czosnek oraz przyprawę. Warzywa przełóż do dużej miski, wlej przygotowany olej z przyprawami.

Krok 3

Igiełki rozmarynu oskub z gałązki i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko razem i przełóż na blachę do pieczenia.

Krok 4

Warzywa wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz przez 35 minut. Przed podaniem posyp startym serem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dodaj do warzyw pokrojoną drobno papryczkę chilli a ziemniaki nabiorą ostrego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa z ziołami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej