
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (większe ziemniaki pokrój w ósemki). Marchew obierz i pokrój w grubsze plastry.
Krok 2
W miseczce wymieszaj olej, czosnek oraz przyprawę. Warzywa przełóż do dużej miski, wlej przygotowany olej z przyprawami.
Krok 3
Igiełki rozmarynu oskub z gałązki i dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystko razem i przełóż na blachę do pieczenia.
Krok 4
Warzywa wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz przez 35 minut. Przed podaniem posyp startym serem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Dobra rada:
Dodaj do warzyw pokrojoną drobno papryczkę chilli a ziemniaki nabiorą ostrego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej