Gulasz z wołowiny - przepis z ogonów wołowych | Przepisy.pl pixel

Gulasz z wołowiny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 kilograma

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

4 łyżki

60 mililitrów

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ogony wołowe w jednakowe kawałki, po czym panieruj je w mące.

Krok 2

Pokrój cebulę w drobną kostkę i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, wraz z ogonami wołowymi, aż mięso będzie brązowe.

Krok 3

Następnie dodaj tyle wrzącej wody, aby pokryła mięso. Dodaj także wino, cukier brązowy i gotuj przez 3 godziny, aż mięso będzie bardzo delikatne.

Krok 4

Obierz, umyj i pokrój w jednakowe kawałki marchew i ziemniaki, po czym dodaj do mięsa. Gdy marchew będzie miękka, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i zdejmij z ognia po kilku minutach.

Krok 5

Podawaj z puree ziemniaczanym. Przed podaniem posyp gulasz posiekaną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z wołowinyGulasz z wołowiny

Wołowina to nie tylko rostbef i udziec – wyśmienite danie przygotujesz także z wołowych ogonów. Ugotowany na ich bazie gulasz z dodatkiem kilku popularnych warzyw oraz wytrawnego czerwonego wina będzie świetną propozycją na obiad. Aby go przyrządzić, najpierw podsmaż na rozgrzanej patelni drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dorzuć pocięte na równe kawałki i obtoczone w mące pszennej wołowe ogony i smaż do momentu, aż przybiorą jasnobrązowy kolor. Następnie zalej mięso wrzątkiem, dodaj wino i brązowy cukier trzcinowy. Całość duś pod przykryciem przez kilka godzin, aby wołowina stała się miękka i delikatna. Marchew i ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dorzuć do gotującej się potrawy. Na koniec wsyp mieszankę przypraw do gulaszu, która znakomicie podkreśli smak wołowiny. Gotowe danie serwuj na ciepło z dodatkiem purée ziemniaczanego, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorowane natką pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.