
Składniki
1.7 kilograma
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
5 sztuk
4 sztuki
4 łyżki
60 mililitrów
0.5 pęczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ogony wołowe w jednakowe kawałki, po czym panieruj je w mące.
Krok 2
Pokrój cebulę w drobną kostkę i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, wraz z ogonami wołowymi, aż mięso będzie brązowe.
Krok 3
Następnie dodaj tyle wrzącej wody, aby pokryła mięso. Dodaj także wino, cukier brązowy i gotuj przez 3 godziny, aż mięso będzie bardzo delikatne.
Krok 4
Obierz, umyj i pokrój w jednakowe kawałki marchew i ziemniaki, po czym dodaj do mięsa. Gdy marchew będzie miękka, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i zdejmij z ognia po kilku minutach.
Krok 5
Podawaj z puree ziemniaczanym. Przed podaniem posyp gulasz posiekaną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z wołowiny
Wołowina to nie tylko rostbef i udziec – wyśmienite danie przygotujesz także z wołowych ogonów. Ugotowany na ich bazie gulasz z dodatkiem kilku popularnych warzyw oraz wytrawnego czerwonego wina będzie świetną propozycją na obiad. Aby go przyrządzić, najpierw podsmaż na rozgrzanej patelni drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dorzuć pocięte na równe kawałki i obtoczone w mące pszennej wołowe ogony i smaż do momentu, aż przybiorą jasnobrązowy kolor. Następnie zalej mięso wrzątkiem, dodaj wino i brązowy cukier trzcinowy. Całość duś pod przykryciem przez kilka godzin, aby wołowina stała się miękka i delikatna. Marchew i ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dorzuć do gotującej się potrawy. Na koniec wsyp mieszankę przypraw do gulaszu, która znakomicie podkreśli smak wołowiny. Gotowe danie serwuj na ciepło z dodatkiem purée ziemniaczanego, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorowane natką pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.


































