
Składniki
1.7 kilograma
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
5 sztuk
4 sztuki
4 łyżki
60 mililitrów
0.5 pęczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ogony wołowe w jednakowe kawałki, po czym panieruj je w mące.
Krok 2
Pokrój cebulę w drobną kostkę i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, wraz z ogonami wołowymi, aż mięso będzie brązowe.
Krok 3
Następnie dodaj tyle wrzącej wody, aby pokryła mięso. Dodaj także wino, cukier brązowy i gotuj przez 3 godziny, aż mięso będzie bardzo delikatne.
Krok 4
Obierz, umyj i pokrój w jednakowe kawałki marchew i ziemniaki, po czym dodaj do mięsa. Gdy marchew będzie miękka, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i zdejmij z ognia po kilku minutach.
Krok 5
Podawaj z puree ziemniaczanym. Przed podaniem posyp gulasz posiekaną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z wołowiny
Wołowina to nie tylko rostbef i udziec – wyśmienite danie przygotujesz także z wołowych ogonów. Ugotowany na ich bazie gulasz z dodatkiem kilku popularnych warzyw oraz wytrawnego czerwonego wina będzie świetną propozycją na obiad. Aby go przyrządzić, najpierw podsmaż na rozgrzanej patelni drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dorzuć pocięte na równe kawałki i obtoczone w mące pszennej wołowe ogony i smaż do momentu, aż przybiorą jasnobrązowy kolor. Następnie zalej mięso wrzątkiem, dodaj wino i brązowy cukier trzcinowy. Całość duś pod przykryciem przez kilka godzin, aby wołowina stała się miękka i delikatna. Marchew i ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dorzuć do gotującej się potrawy. Na koniec wsyp mieszankę przypraw do gulaszu, która znakomicie podkreśli smak wołowiny. Gotowe danie serwuj na ciepło z dodatkiem purée ziemniaczanego, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorowane natką pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.