Składniki
2 łyżki
1 sztuka
6 łyżek
1 szklanka
4 sztuki
50 gramów
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Solonego dorsza mocz przez około 3 dni w wodzie i trzymaj w lodówce.
Krok 2
Wyjmij rybę, osusz i podziel na kawałki wielkości kęsów.
Krok 3
mieść rybę w rondlu, dodaj szałwię, liść laurowy i czosnek, a całość zalej mlekiem tak, żeby kawałki dorsza się zanurzyły.
Krok 4
Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj przez około 20 minut. Dorsza przełóż do miski.
Krok 5
Ziemniaki ugotuj i ugnieć. Wymieszaj dorsza, ziemniaki, mąkę, 2 jajka oraz natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Z ciasto uformuj podłużne racuchy o wielkości mniejszej niż mandarynka.
Krok 7
Pozostałe 2 jajka roztrzep w misce. Krokiety obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż je na oleju. Odsącz.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej