Krokiety z suszonego dorsza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z suszonego dorsza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

6 łyżek

1 szklanka

4 sztuki

50 gramów

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

500 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Solonego dorsza mocz przez około 3 dni w wodzie i trzymaj w lodówce.

Krok 2

Wyjmij rybę, osusz i podziel na kawałki wielkości kęsów.

Krok 3

mieść rybę w rondlu, dodaj szałwię, liść laurowy i czosnek, a całość zalej mlekiem tak, żeby kawałki dorsza się zanurzyły.

Krok 4

Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj przez około 20 minut. Dorsza przełóż do miski.

Krok 5

Ziemniaki ugotuj i ugnieć. Wymieszaj dorsza, ziemniaki, mąkę, 2 jajka oraz natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Z ciasto uformuj podłużne racuchy o wielkości mniejszej niż mandarynka.

Krok 7

Pozostałe 2 jajka roztrzep w misce. Krokiety obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż je na oleju. Odsącz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z suszonego dorsza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej