Składniki
2 łyżki
1 sztuka
6 łyżek
1 szklanka
4 sztuki
50 gramów
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Solonego dorsza mocz przez około 3 dni w wodzie i trzymaj w lodówce.
Krok 2
Wyjmij rybę, osusz i podziel na kawałki wielkości kęsów.
Krok 3
mieść rybę w rondlu, dodaj szałwię, liść laurowy i czosnek, a całość zalej mlekiem tak, żeby kawałki dorsza się zanurzyły.
Krok 4
Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj przez około 20 minut. Dorsza przełóż do miski.
Krok 5
Ziemniaki ugotuj i ugnieć. Wymieszaj dorsza, ziemniaki, mąkę, 2 jajka oraz natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Z ciasto uformuj podłużne racuchy o wielkości mniejszej niż mandarynka.
Krok 7
Pozostałe 2 jajka roztrzep w misce. Krokiety obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż je na oleju. Odsącz.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej