Naleśnikowa wieża przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśnikowa wieża

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

200 gramów

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek Knorr i szpinak i całość krótko podsmażamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2

Do miski wlewamy napój sojowy i wodę. Wsypujemy mąkę i odrobinę soli oraz kurkumę. Całość mieszamy mikserem do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego. Zostawiamy do odpoczęcia.

Krok 3

Wystudzony szpinak mieszamy z pokruszonym tofu. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Z każdego wykrawamy sześć krążków jak na pierogi. Przekładamy każdy farszem i tworzymy wieżę. Krótko podsmażamy na patelni pod przykryciem. Gotowe. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśnikowa wieża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśnikowa wieża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśnikowa wieża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśnikowa wieża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśnikowa wieża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśnikowa wieża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśnikowa wieża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśnikowa wieża - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej