
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
10 sztuk
0.5 pęczka
3 łyżki
0.33 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kurczaka i podsmaż go na patelni, na małej ilości oliwy, do momentu, gdy się zrumieni.

Krok 2
Wlej wino i przez chwilę podduś mięso.

Krok 3
Rozdrobnij orzechy włoskie i dodaj do mięsa wraz z sosem Knorr. Całość wymieszaj i duś na patelni przez 15 minut.

Krok 4
Posyp danie posiekanym koperkiem i podawaj z ulubionym rodzajem makaronu.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka w sosie
Jeśli poszukujesz sposobu na przyrządzenie perfekcyjnego kurczaka, koniecznie zainspiruj się tym prostym i niezawodnym przepisem. Przygotowane według niego mięso będzie niezwykle soczyste, a jego smak podkreśli kremowy sos śmietanowo-grzybowy. Rozpocznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka na mniejsze kawałki, po czym podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aby lekko się zarumieniły. Następnie mięso na patelni zalej białym wytrawnym winem i duś do momentu, aż część płynu wyparuje. Gotową kompozycję przypraw do sosu grzybowego wsyp do gotującej się potrawy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone orzechy włoskie – warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego smaku. Gotowy sos posyp obficie drobno posiekanym świeżym koperkiem i podawaj z ugotowanym makaronem, np. tagliatelle. Wyśmienicie będzie smakować także z dodatkiem nieprażonej kaszy gryczanej lub z włoskimi kluskami typu gnocchi. Naszym przepisem na kremowego kurczaka udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek.


































