Pierś z kurczaka w sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka w sosie

z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
618 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

10 sztuk

0.5 pęczka

3 łyżki

0.33 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka i podsmaż go na patelni, na małej ilości oliwy, do momentu, gdy się zrumieni.

Pierś z kurczaka w sosie - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i przez chwilę podduś mięso.

Pierś z kurczaka w sosie - Krok 2

Krok 3

Rozdrobnij orzechy włoskie i dodaj do mięsa wraz z sosem Knorr. Całość wymieszaj i duś na patelni przez 15 minut.

Pierś z kurczaka w sosie - Krok 3

Krok 4

Posyp danie posiekanym koperkiem i podawaj z ulubionym rodzajem makaronu.

Pierś z kurczaka w sosie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Anna Bielicka

    Anna Bielicka , 05.09.2020

    bardzo fajna i smaczna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alice Morte-Egerton

    Alice Morte-Egerton , 02.09.2020

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszony szpinak z czosnkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka w sosiePierś z kurczaka w sosie

Jeśli poszukujesz sposobu na przyrządzenie perfekcyjnego kurczaka, koniecznie zainspiruj się tym prostym i niezawodnym przepisem. Przygotowane według niego mięso będzie niezwykle soczyste, a jego smak podkreśli kremowy sos śmietanowo-grzybowy. Rozpocznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka na mniejsze kawałki, po czym podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aby lekko się zarumieniły. Następnie mięso na patelni zalej białym wytrawnym winem i duś do momentu, aż część płynu wyparuje. Gotową kompozycję przypraw do sosu grzybowego wsyp do gotującej się potrawy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone orzechy włoskie – warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego smaku. Gotowy sos posyp obficie drobno posiekanym świeżym koperkiem i podawaj z ugotowanym makaronem, np. tagliatelle. Wyśmienicie będzie smakować także z dodatkiem nieprażonej kaszy gryczanej lub z włoskimi kluskami typu gnocchi. Naszym przepisem na kremowego kurczaka udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek.