Pierś z kurczaka w sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka w sosie

z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
618 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

10 sztuk

0.5 pęczka

3 łyżki

0.33 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka i podsmaż go na patelni, na małej ilości oliwy, do momentu, gdy się zrumieni.

Pierś z kurczaka w sosie - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i przez chwilę podduś mięso.

Pierś z kurczaka w sosie - Krok 2

Krok 3

Rozdrobnij orzechy włoskie i dodaj do mięsa wraz z sosem Knorr. Całość wymieszaj i duś na patelni przez 15 minut.

Pierś z kurczaka w sosie - Krok 3

Krok 4

Posyp danie posiekanym koperkiem i podawaj z ulubionym rodzajem makaronu.

Pierś z kurczaka w sosie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Anna Bielicka

    Anna Bielicka , 05.09.2020

    bardzo fajna i smaczna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alice Morte-Egerton

    Alice Morte-Egerton , 02.09.2020

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka w sosiePierś z kurczaka w sosie

Jeśli poszukujesz sposobu na przyrządzenie perfekcyjnego kurczaka, koniecznie zainspiruj się tym prostym i niezawodnym przepisem. Przygotowane według niego mięso będzie niezwykle soczyste, a jego smak podkreśli kremowy sos śmietanowo-grzybowy. Rozpocznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka na mniejsze kawałki, po czym podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aby lekko się zarumieniły. Następnie mięso na patelni zalej białym wytrawnym winem i duś do momentu, aż część płynu wyparuje. Gotową kompozycję przypraw do sosu grzybowego wsyp do gotującej się potrawy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone orzechy włoskie – warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego smaku. Gotowy sos posyp obficie drobno posiekanym świeżym koperkiem i podawaj z ugotowanym makaronem, np. tagliatelle. Wyśmienicie będzie smakować także z dodatkiem nieprażonej kaszy gryczanej lub z włoskimi kluskami typu gnocchi. Naszym przepisem na kremowego kurczaka udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek.