Pierś z kurczaka w sosie
z orzechami

- Krok 1Pokrój kurczaka i podsmaż go na patelni, na małej ilości oliwy, do momentu, gdy się zrumieni.
- Krok 2Wlej wino i przez chwilę podduś mięso.
- Krok 3Rozdrobnij orzechy włoskie i dodaj do mięsa wraz z sosem Knorr. Całość wymieszaj i duś na patelni przez 15 minut.
- Krok 4Posyp danie posiekanym koperkiem i podawaj z ulubionym rodzajem makaronu.

Pierś z kurczaka w sosie
Jeśli poszukujesz sposobu na przyrządzenie perfekcyjnego kurczaka, koniecznie zainspiruj się tym prostym i niezawodnym przepisem. Przygotowane według niego mięso będzie niezwykle soczyste, a jego smak podkreśli kremowy sos śmietanowo-grzybowy. Rozpocznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka na mniejsze kawałki, po czym podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aby lekko się zarumieniły. Następnie mięso na patelni zalej białym wytrawnym winem i duś do momentu, aż część płynu wyparuje. Gotową kompozycję przypraw do sosu grzybowego wsyp do gotującej się potrawy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone orzechy włoskie – warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego smaku. Gotowy sos posyp obficie drobno posiekanym świeżym koperkiem i podawaj z ugotowanym makaronem, np. tagliatelle. Wyśmienicie będzie smakować także z dodatkiem nieprażonej kaszy gryczanej lub z włoskimi kluskami typu gnocchi. Naszym przepisem na kremowego kurczaka udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek.