Makaron ze szparagami i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm kawałki pod skosem.

Krok 2

Przygotuj sos carbonara. Fix rozmieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj. Dodaj kawałki szparagów i gotuj na małym ogniu 2 minuty.

Krok 3

Na koniec dodaj do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.

Krok 4

Gotowy makaron wyłóż na talerze. Ser pokrój w plastry, ułóż na wierzchu dania i udekoruj listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szparagów możesz użyć cukinii. Pokrój ją w półplastry i przesmaż na oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami i kozim seremMakaron ze szparagami i kozim serem

Makaron farfalle w kremowym sosie ze szparagami i serem kozim to propozycja na szybki i smaczny obiad. Do przyrządzenia tego dania użyj makaronu w kształcie niewielkich kokardek. Doskonale komponuje się on z różnego rodzaju sosami oraz sałatkami, a przy tym bardzo atrakcyjnie prezentuje się na talerzu. Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Do sosu potrzebujesz tylko kilku składników, m.in. świeżych zielonych szparagów, sera koziego oraz kilka listków bazylii. Warzywa oczyść i pokrój, a następnie wymieszaj fix do spaghetti carbonara ze śmietanką, dodaj szparagi i całość zagotuj. Makaron polej sosem, a na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser kozi. Gotową potrawę udekoruj świeżą bazylią. Szparagi możesz zastąpić np. cukinią – pokrój ją w plastry i podsmaż na oliwie. Z kolei zamiast sera koziego sprawdzi się m.in. wyrazisty w smaku parmezan. Zatrzyj odrobinę i posyp nim gotowe danie. Wybierz wersję dla siebie i wypróbuj nasz przepis na znakomity makaron farfalle w kremowym sosie. Życzymy udanego gotowania!