Makaron ze szparagami i kozim serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm kawałki pod skosem.

Krok 2

Przygotuj sos carbonara. Fix rozmieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj. Dodaj kawałki szparagów i gotuj na małym ogniu 2 minuty.

Krok 3

Na koniec dodaj do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.

Krok 4

Gotowy makaron wyłóż na talerze. Ser pokrój w plastry, ułóż na wierzchu dania i udekoruj listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szparagów możesz użyć cukinii. Pokrój ją w półplastry i przesmaż na oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron po bolońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami i kozim seremMakaron ze szparagami i kozim serem

Makaron farfalle w kremowym sosie ze szparagami i serem kozim to propozycja na szybki i smaczny obiad. Do przyrządzenia tego dania użyj makaronu w kształcie niewielkich kokardek. Doskonale komponuje się on z różnego rodzaju sosami oraz sałatkami, a przy tym bardzo atrakcyjnie prezentuje się na talerzu. Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Do sosu potrzebujesz tylko kilku składników, m.in. świeżych zielonych szparagów, sera koziego oraz kilka listków bazylii. Warzywa oczyść i pokrój, a następnie wymieszaj fix do spaghetti carbonara ze śmietanką, dodaj szparagi i całość zagotuj. Makaron polej sosem, a na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser kozi. Gotową potrawę udekoruj świeżą bazylią. Szparagi możesz zastąpić np. cukinią – pokrój ją w plastry i podsmaż na oliwie. Z kolei zamiast sera koziego sprawdzi się m.in. wyrazisty w smaku parmezan. Zatrzyj odrobinę i posyp nim gotowe danie. Wybierz wersję dla siebie i wypróbuj nasz przepis na znakomity makaron farfalle w kremowym sosie. Życzymy udanego gotowania!