
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm kawałki pod skosem.
Krok 2
Przygotuj sos carbonara. Fix rozmieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj. Dodaj kawałki szparagów i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
Krok 3
Na koniec dodaj do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.
Krok 4
Gotowy makaron wyłóż na talerze. Ser pokrój w plastry, ułóż na wierzchu dania i udekoruj listkami ziół.

Dobra rada:
Zamiast szparagów możesz użyć cukinii. Pokrój ją w półplastry i przesmaż na oliwie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szparagami i kozim serem
Makaron farfalle w kremowym sosie ze szparagami i serem kozim to propozycja na szybki i smaczny obiad. Do przyrządzenia tego dania użyj makaronu w kształcie niewielkich kokardek. Doskonale komponuje się on z różnego rodzaju sosami oraz sałatkami, a przy tym bardzo atrakcyjnie prezentuje się na talerzu. Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Do sosu potrzebujesz tylko kilku składników, m.in. świeżych zielonych szparagów, sera koziego oraz kilka listków bazylii. Warzywa oczyść i pokrój, a następnie wymieszaj fix do spaghetti carbonara ze śmietanką, dodaj szparagi i całość zagotuj. Makaron polej sosem, a na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser kozi. Gotową potrawę udekoruj świeżą bazylią. Szparagi możesz zastąpić np. cukinią – pokrój ją w plastry i podsmaż na oliwie. Z kolei zamiast sera koziego sprawdzi się m.in. wyrazisty w smaku parmezan. Zatrzyj odrobinę i posyp nim gotowe danie. Wybierz wersję dla siebie i wypróbuj nasz przepis na znakomity makaron farfalle w kremowym sosie. Życzymy udanego gotowania!