Makaron ze szparagami i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm kawałki pod skosem.

Krok 2

Przygotuj sos carbonara. Fix rozmieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i zagotuj. Dodaj kawałki szparagów i gotuj na małym ogniu 2 minuty.

Krok 3

Na koniec dodaj do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.

Krok 4

Gotowy makaron wyłóż na talerze. Ser pokrój w plastry, ułóż na wierzchu dania i udekoruj listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szparagów możesz użyć cukinii. Pokrój ją w półplastry i przesmaż na oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami i kozim seremMakaron ze szparagami i kozim serem

Makaron farfalle w kremowym sosie ze szparagami i serem kozim to propozycja na szybki i smaczny obiad. Do przyrządzenia tego dania użyj makaronu w kształcie niewielkich kokardek. Doskonale komponuje się on z różnego rodzaju sosami oraz sałatkami, a przy tym bardzo atrakcyjnie prezentuje się na talerzu. Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Do sosu potrzebujesz tylko kilku składników, m.in. świeżych zielonych szparagów, sera koziego oraz kilka listków bazylii. Warzywa oczyść i pokrój, a następnie wymieszaj fix do spaghetti carbonara ze śmietanką, dodaj szparagi i całość zagotuj. Makaron polej sosem, a na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser kozi. Gotową potrawę udekoruj świeżą bazylią. Szparagi możesz zastąpić np. cukinią – pokrój ją w plastry i podsmaż na oliwie. Z kolei zamiast sera koziego sprawdzi się m.in. wyrazisty w smaku parmezan. Zatrzyj odrobinę i posyp nim gotowe danie. Wybierz wersję dla siebie i wypróbuj nasz przepis na znakomity makaron farfalle w kremowym sosie. Życzymy udanego gotowania!