Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Na suchej patelni prażymy ziarno sezamu.

Krok 3

Pomidory kroimy na kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę (niezbyt mocno!), podsmażamy na niej pomidory przez 1 minutę oprószając chilli i rozkruszoną kostką czosnkową.

Krok 4

Gorący makaron wrzucamy do oliwy z pomidorami, polewamy sosem sojowym i posypujemy prażonym sezamem. Mieszamy i podajemy.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej