Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

5

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

50 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

250 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Na suchej patelni prażymy ziarno sezamu.

Krok 3

Pomidory kroimy na kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę (niezbyt mocno!), podsmażamy na niej pomidory przez 1 minutę oprószając chilli i rozkruszoną kostką czosnkową.

Krok 4

Gorący makaron wrzucamy do oliwy z pomidorami, polewamy sosem sojowym i posypujemy prażonym sezamem. Mieszamy i podajemy.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatui a’la Gousto
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej