Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Na suchej patelni prażymy ziarno sezamu.

Krok 3

Pomidory kroimy na kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę (niezbyt mocno!), podsmażamy na niej pomidory przez 1 minutę oprószając chilli i rozkruszoną kostką czosnkową.

Krok 4

Gorący makaron wrzucamy do oliwy z pomidorami, polewamy sosem sojowym i posypujemy prażonym sezamem. Mieszamy i podajemy.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej