Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

4

21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

50 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

250 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Na suchej patelni prażymy ziarno sezamu.

Krok 3

Pomidory kroimy na kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę (niezbyt mocno!), podsmażamy na niej pomidory przez 1 minutę oprószając chilli i rozkruszoną kostką czosnkową.

Krok 4

Gorący makaron wrzucamy do oliwy z pomidorami, polewamy sosem sojowym i posypujemy prażonym sezamem. Mieszamy i podajemy.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekspresowe pełnoziarniste spaghetti z pomidorami i sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej