
Składniki
600 gramów
0.5 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
15 mililitrów
0.25 łyżki
1 łyżka
90 gramów
60 gramów
22.5 mililitra
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy na kawałki i marynujemy w pieprzu, papryce (dodajemy jej w zależności jak ostrego kurczaka chcemy; pół łyżki - piecze dwa razy), czosnku granulowanym oraz połowie sosu sojowego. Odstawiamy na 30 min.
Krok 2
Do miseczki wlewamy miód, resztę sosu sojowego, starty czosnek, ketchup oraz ocet ryżowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.
Krok 3
Kurczaka po 30 min smażymy na oleju sezamowym (może być zwykły, ale z sezamowym jest lepszy) wraz z marynata.
Krok 4
Po usmażeniu wlewamy sos miodowy oraz dolewamy rozrobioną w szklance skrobię. Chwilę redukujemy i kurczak jest gotowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej