Honey sesame chicken przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Honey sesame chicken

Autor: Miłosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

600 gramów

0.5 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

15 mililitrów

0.25 łyżki

1 łyżka

90 gramów

60 gramów

22.5 mililitra

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy na kawałki i marynujemy w pieprzu, papryce (dodajemy jej w zależności jak ostrego kurczaka chcemy; pół łyżki - piecze dwa razy), czosnku granulowanym oraz połowie sosu sojowego. Odstawiamy na 30 min.

Krok 2

Do miseczki wlewamy miód, resztę sosu sojowego, starty czosnek, ketchup oraz ocet ryżowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.

Krok 3

Kurczaka po 30 min smażymy na oleju sezamowym (może być zwykły, ale z sezamowym jest lepszy) wraz z marynata.

Krok 4

Po usmażeniu wlewamy sos miodowy oraz dolewamy rozrobioną w szklance skrobię. Chwilę redukujemy i kurczak jest gotowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Honey sesame chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Honey sesame chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Honey sesame chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Honey sesame chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Honey sesame chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Honey sesame chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Honey sesame chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Honey sesame chicken - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej