
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
200 gramów
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż gotujemy i studzimy. Cebulę i czosnek szklimy na maśle.
Krok 2
Ostudzony ryż mieszamy z surowymi jajkami, cebulą i czosnkiem z patelni, bazylią, przyprawami, szczypiorkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy trochę mąki.
Krok 3
Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy na nią łyżką ciasto formując placuszki. Kiedy już wszystkie usmażymy, smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Pokrojone w plastry pomidory układamy na przemian z boczkiem i placuszkami. Można dodać również pokrojone w plastry jajka na twardo, plastry cebuli lub gotowane ziemniaki. Posypujemy przyprawami, czosnkiem i obficie żółtym serem. Zapiekamy ok 20 minut w 220 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej