Zapiekane ryżowe placuszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane ryżowe placuszki

Autor: Fanaberis

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy i studzimy. Cebulę i czosnek szklimy na maśle.

Krok 2

Ostudzony ryż mieszamy z surowymi jajkami, cebulą i czosnkiem z patelni, bazylią, przyprawami, szczypiorkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy trochę mąki.

Krok 3

Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy na nią łyżką ciasto formując placuszki. Kiedy już wszystkie usmażymy, smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Pokrojone w plastry pomidory układamy na przemian z boczkiem i placuszkami. Można dodać również pokrojone w plastry jajka na twardo, plastry cebuli lub gotowane ziemniaki. Posypujemy przyprawami, czosnkiem i obficie żółtym serem. Zapiekamy ok 20 minut w 220 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej