Zapiekane ryżowe placuszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane ryżowe placuszki

Autor: Fanaberis

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

200 gramów

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy i studzimy. Cebulę i czosnek szklimy na maśle.

Krok 2

Ostudzony ryż mieszamy z surowymi jajkami, cebulą i czosnkiem z patelni, bazylią, przyprawami, szczypiorkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy trochę mąki.

Krok 3

Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy na nią łyżką ciasto formując placuszki. Kiedy już wszystkie usmażymy, smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Pokrojone w plastry pomidory układamy na przemian z boczkiem i placuszkami. Można dodać również pokrojone w plastry jajka na twardo, plastry cebuli lub gotowane ziemniaki. Posypujemy przyprawami, czosnkiem i obficie żółtym serem. Zapiekamy ok 20 minut w 220 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej