Zapiekane ryżowe placuszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane ryżowe placuszki

Autor: Fanaberis

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

200 gramów

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy i studzimy. Cebulę i czosnek szklimy na maśle.

Krok 2

Ostudzony ryż mieszamy z surowymi jajkami, cebulą i czosnkiem z patelni, bazylią, przyprawami, szczypiorkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy trochę mąki.

Krok 3

Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy na nią łyżką ciasto formując placuszki. Kiedy już wszystkie usmażymy, smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Pokrojone w plastry pomidory układamy na przemian z boczkiem i placuszkami. Można dodać również pokrojone w plastry jajka na twardo, plastry cebuli lub gotowane ziemniaki. Posypujemy przyprawami, czosnkiem i obficie żółtym serem. Zapiekamy ok 20 minut w 220 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ryżowe placuszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety pożarskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej