Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

21 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj koper, oddziel 2-3 zewnętrzne płatki i pokrój je w wąskie paseczki (resztę kopru możesz zużyć do sałatki lub zupy). Podgrzej na patelni 1/4 szklanki oliwy, włóż paprykę, cebulę i koper, smaż 4-5 minut, często mieszając. Posól do smaku, wymieszaj z czosnkiem i mocno podgrzej. Wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob „smak” z dna i boków. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż wyparuje wino. Wtedy zdejmij z ognia i przykryj patelnię. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj łososia: ze steków odkrój tłuszcz i usuń ości pęsetą. Wąskim, giętkim nożem do ryb zetnij skórę i pokrój rybę na 4 steki. Posól i popieprz z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, do gorącej dodaj masło i usmaż łososia z obu stron na złoty kolor, a potem pokrój na kawałki o boku 3 cm. Przygotuj zielony sos, ucierając bazylię z pozostałą oliwą. Odcedź makaron, wymieszaj go z warzywami i łososiem, polej zielonym sosem bazyliowym i delikatnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku, wymieszaj jeszcze raz i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej