Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj koper, oddziel 2-3 zewnętrzne płatki i pokrój je w wąskie paseczki (resztę kopru możesz zużyć do sałatki lub zupy). Podgrzej na patelni 1/4 szklanki oliwy, włóż paprykę, cebulę i koper, smaż 4-5 minut, często mieszając. Posól do smaku, wymieszaj z czosnkiem i mocno podgrzej. Wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob „smak” z dna i boków. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż wyparuje wino. Wtedy zdejmij z ognia i przykryj patelnię. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj łososia: ze steków odkrój tłuszcz i usuń ości pęsetą. Wąskim, giętkim nożem do ryb zetnij skórę i pokrój rybę na 4 steki. Posól i popieprz z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, do gorącej dodaj masło i usmaż łososia z obu stron na złoty kolor, a potem pokrój na kawałki o boku 3 cm. Przygotuj zielony sos, ucierając bazylię z pozostałą oliwą. Odcedź makaron, wymieszaj go z warzywami i łososiem, polej zielonym sosem bazyliowym i delikatnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku, wymieszaj jeszcze raz i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Warzywne curry z ryżem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej