Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

21 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj koper, oddziel 2-3 zewnętrzne płatki i pokrój je w wąskie paseczki (resztę kopru możesz zużyć do sałatki lub zupy). Podgrzej na patelni 1/4 szklanki oliwy, włóż paprykę, cebulę i koper, smaż 4-5 minut, często mieszając. Posól do smaku, wymieszaj z czosnkiem i mocno podgrzej. Wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob „smak” z dna i boków. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż wyparuje wino. Wtedy zdejmij z ognia i przykryj patelnię. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj łososia: ze steków odkrój tłuszcz i usuń ości pęsetą. Wąskim, giętkim nożem do ryb zetnij skórę i pokrój rybę na 4 steki. Posól i popieprz z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, do gorącej dodaj masło i usmaż łososia z obu stron na złoty kolor, a potem pokrój na kawałki o boku 3 cm. Przygotuj zielony sos, ucierając bazylię z pozostałą oliwą. Odcedź makaron, wymieszaj go z warzywami i łososiem, polej zielonym sosem bazyliowym i delikatnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku, wymieszaj jeszcze raz i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej