Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

21 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj koper, oddziel 2-3 zewnętrzne płatki i pokrój je w wąskie paseczki (resztę kopru możesz zużyć do sałatki lub zupy). Podgrzej na patelni 1/4 szklanki oliwy, włóż paprykę, cebulę i koper, smaż 4-5 minut, często mieszając. Posól do smaku, wymieszaj z czosnkiem i mocno podgrzej. Wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob „smak” z dna i boków. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż wyparuje wino. Wtedy zdejmij z ognia i przykryj patelnię. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj łososia: ze steków odkrój tłuszcz i usuń ości pęsetą. Wąskim, giętkim nożem do ryb zetnij skórę i pokrój rybę na 4 steki. Posól i popieprz z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, do gorącej dodaj masło i usmaż łososia z obu stron na złoty kolor, a potem pokrój na kawałki o boku 3 cm. Przygotuj zielony sos, ucierając bazylię z pozostałą oliwą. Odcedź makaron, wymieszaj go z warzywami i łososiem, polej zielonym sosem bazyliowym i delikatnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku, wymieszaj jeszcze raz i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej