Halibut pieczony z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Halibut pieczony z winem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Halibuta oczyść, wyfiletuj i usuń skórę. Przyprawę Knorr wymieszaj z 1 łyżką oliwy i natrzyj rybę.

Krok 2

Dość duże naczynie żaroodporne połową łyżki masła i ułóż w nim rybę. Polej ją resztą roztopionego tłuszczu. Ustaw piekarnik na około 200 stopni i wstaw naczynie z rybą do środka. Całość piecz około 25 minut.

Krok 3

W trakcie pieczenia podlewaj rybę białym winem, rozcieńczonym niewielką ilością wody.

Krok 4

Pod koniec pieczenia wylej na rybę śmietanę i piecz jeszcze około 5 minut.

Krok 5

Połówkę cytryny pokrój w plasterki i po wyjęciu ryby z piekarnika udekoruj ją. Rybę pozostaw w naczyniu i tak ją podaj. Dla kontrastu posyp ją jeszcze posiekaną pietruszką. Rybę można podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka jogurtowo-krabowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej