
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Halibuta oczyść, wyfiletuj i usuń skórę. Przyprawę Knorr wymieszaj z 1 łyżką oliwy i natrzyj rybę.
Krok 2
Dość duże naczynie żaroodporne połową łyżki masła i ułóż w nim rybę. Polej ją resztą roztopionego tłuszczu. Ustaw piekarnik na około 200 stopni i wstaw naczynie z rybą do środka. Całość piecz około 25 minut.
Krok 3
W trakcie pieczenia podlewaj rybę białym winem, rozcieńczonym niewielką ilością wody.
Krok 4
Pod koniec pieczenia wylej na rybę śmietanę i piecz jeszcze około 5 minut.
Krok 5
Połówkę cytryny pokrój w plasterki i po wyjęciu ryby z piekarnika udekoruj ją. Rybę pozostaw w naczyniu i tak ją podaj. Dla kontrastu posyp ją jeszcze posiekaną pietruszką. Rybę można podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej