Halibut pieczony z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Halibut pieczony z winem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Halibuta oczyść, wyfiletuj i usuń skórę. Przyprawę Knorr wymieszaj z 1 łyżką oliwy i natrzyj rybę.

Krok 2

Dość duże naczynie żaroodporne połową łyżki masła i ułóż w nim rybę. Polej ją resztą roztopionego tłuszczu. Ustaw piekarnik na około 200 stopni i wstaw naczynie z rybą do środka. Całość piecz około 25 minut.

Krok 3

W trakcie pieczenia podlewaj rybę białym winem, rozcieńczonym niewielką ilością wody.

Krok 4

Pod koniec pieczenia wylej na rybę śmietanę i piecz jeszcze około 5 minut.

Krok 5

Połówkę cytryny pokrój w plasterki i po wyjęciu ryby z piekarnika udekoruj ją. Rybę pozostaw w naczyniu i tak ją podaj. Dla kontrastu posyp ją jeszcze posiekaną pietruszką. Rybę można podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halibut pieczony z winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Aperol Spritz – przepis
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej