
Składniki
500 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
2 szczypty
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę bulionową rozpuść w 1 litrze wrzącej wody. Buraki obierz i ugotuj w bulionie do miękkości. Przełóż buraki na durszlak i ostudź. Zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 2
Chrzan obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wymieszaj z sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Dodaj chrzan do buraków i dokładnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ćwikła
Dobrze przyrządzona ćwikła powinna łączyć i równoważyć ostrość chrzanu oraz słodycz buraków. Aby przygotować buraki w wersji pikantnej na ciepło, należy je ugotować w bulionie, zetrzeć i dodać do nich starty świeży chrzan, sok z cytryny, przyprawy, a następnie dobrze wymieszać. W takiej postaci ćwikła będzie pysznym dodatkiem do pieczonych mięs, jajek, dań mącznych (kopytek, klusek śląskich, pierogów), warzywnych gulaszów, kotletów i zapiekanek. Można dodatkowo doprawić buraki z chrzanem natką pietruszki, kminkiem lub octem. Jeśli chcesz przechowywać ćwikłę dłużej niż dwa tygodnie, przełóż ją do słoików i pasteryzuj, gotując je przez pięć minut w dużym garnku z wodą. Ten dodatek sprawdzi się np. podczas świąt, codziennych obiadów i bardziej uroczystych posiłków, warto więc mieć jego zapas w spiżarni. Podając ćwikłę w misce, ozdób ją kleksem śmietany, łyżeczką tartego chrzanu i na przykład szczypiorkiem, koprem lub natką pietruszki. Wśród Twoich przetworów brakuje buraków w wersji pikantnej? Przygotuj je według naszego przepisu.


































