Ćwikła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ćwikła

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową rozpuść w 1 litrze wrzącej wody. Buraki obierz i ugotuj w bulionie do miękkości. Przełóż buraki na durszlak i ostudź. Zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 2

Chrzan obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wymieszaj z sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Dodaj chrzan do buraków i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ĆwikłaĆwikła

Dobrze przyrządzona ćwikła powinna łączyć i równoważyć ostrość chrzanu oraz słodycz buraków. Aby przygotować buraki w wersji pikantnej na ciepło, należy je ugotować w bulionie, zetrzeć i dodać do nich starty świeży chrzan, sok z cytryny, przyprawy, a następnie dobrze wymieszać. W takiej postaci ćwikła będzie pysznym dodatkiem do pieczonych mięs, jajek, dań mącznych (kopytek, klusek śląskich, pierogów), warzywnych gulaszów, kotletów i zapiekanek. Można dodatkowo doprawić buraki z chrzanem natką pietruszki, kminkiem lub octem. Jeśli chcesz przechowywać ćwikłę dłużej niż dwa tygodnie, przełóż ją do słoików i pasteryzuj, gotując je przez pięć minut w dużym garnku z wodą. Ten dodatek sprawdzi się np. podczas świąt, codziennych obiadów i bardziej uroczystych posiłków, warto więc mieć jego zapas w spiżarni. Podając ćwikłę w misce, ozdób ją kleksem śmietany, łyżeczką tartego chrzanu i na przykład szczypiorkiem, koprem lub natką pietruszki. Wśród Twoich przetworów brakuje buraków w wersji pikantnej? Przygotuj je według naszego przepisu.