Ćwikła

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową rozpuść w 1 litrze wrzącej wody. Buraki obierz i ugotuj w bulionie do miękkości. Przełóż buraki na durszlak i ostudź. Zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 2

Chrzan obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wymieszaj z sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Dodaj chrzan do buraków i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ĆwikłaĆwikła

Dobrze przyrządzona ćwikła powinna łączyć i równoważyć ostrość chrzanu oraz słodycz buraków. Aby przygotować buraki w wersji pikantnej na ciepło, należy je ugotować w bulionie, zetrzeć i dodać do nich starty świeży chrzan, sok z cytryny, przyprawy, a następnie dobrze wymieszać. W takiej postaci ćwikła będzie pysznym dodatkiem do pieczonych mięs, jajek, dań mącznych (kopytek, klusek śląskich, pierogów), warzywnych gulaszów, kotletów i zapiekanek. Można dodatkowo doprawić buraki z chrzanem natką pietruszki, kminkiem lub octem. Jeśli chcesz przechowywać ćwikłę dłużej niż dwa tygodnie, przełóż ją do słoików i pasteryzuj, gotując je przez pięć minut w dużym garnku z wodą. Ten dodatek sprawdzi się np. podczas świąt, codziennych obiadów i bardziej uroczystych posiłków, warto więc mieć jego zapas w spiżarni. Podając ćwikłę w misce, ozdób ją kleksem śmietany, łyżeczką tartego chrzanu i na przykład szczypiorkiem, koprem lub natką pietruszki. Wśród Twoich przetworów brakuje buraków w wersji pikantnej? Przygotuj je według naszego przepisu.