Makaron z łososiem po tajsku

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

50 mililitrów

5 łyżek

1 sztuka

50 mililitrów

0.2 kilograma

3 łyżki

0.4 kilograma

0.5 kilograma

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój szparagi na kawałki, ugotuj je w wodzie.

Krok 2

Makaron ryżowy ugotuj i odcedź.

Krok 3

Filety z łososia obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Krok 4

Pieprz utłucz w moździerzu i obtocz nim łososia jednocześnie skrapiając go 1 łyżką sosu sojowego.

Krok 5

Skórkę z limonki pokrój w cienkie paski. Wymieszaj z mlekiem kokosowym, winem, sokiem z limonki i resztą sosu sojowego.

Krok 6

W woku rozgrzej olej. Podsmaż łososia przez około 1 minutę i wyjmij.

Krok 7

Na tym samym oleju przez około 5 minut smaż szparagi, makaron i sos z mlekiem kokosowym. Na końcu dodaj łososia.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej