Makaron z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż posiekany czosnek przez 1 minutę.

Krok 3

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, masło oraz Przyprawę uniwersalną Knorr Delikat.

Krok 4

Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Krok 5

Połącz na patelni warzywa, makaron, suszone pomidory i pozostaw na wolnym ogniu na kolejne 10 minut.

Krok 6

Podając, posyp kruszonym serem feta i posiekaną bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka makaronowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z suszonymi pomidoramiMakaron z suszonymi pomidorami

Dania makaronowe są zazwyczaj łatwe w przygotowaniu, większość z nich stanowi zatem dobrą propozycję na szybki obiad. Do ich przyrządzenia możesz użyć wielu warzyw. Wypróbuj np. makaronu z suszonymi pomidorami. Wybierz popularne świderki, kokardki lub penne – sprawdzi się także makaron brązowy, pełnoziarnisty, z dodatkiem papryki lub szpinaku. Ugotuj go al dente, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Do gotowego świetnie pasować będą świeże pomidory, cebula i papryka. Warzywa te wystarczy podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek – do momentu, w którym staną się miękkie. Dobrym sposobem będzie także duszenie ich przez chwilę pod przykryciem. Na koniec składniki połącz z makaronem i dodaj do nich suszone pomidory. Nadadzą one daniu wyrazisty posmak. Potrawę podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Warto posypać ją drobno startym parmezanem lub innym twardym serem i przystroić listkami świeżej bazylii. Koniecznie wypróbuj makaron z suszonymi pomidorami i podziel się swoją opinią!