Tajski smażony makaron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajski smażony makaron

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżki

80

1 pęczek

0.2 szklanki

2 sztuki

4 sztuki

1 szklanka

100 gramów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz makaron w gorącej wodzie przez 10 minut, odsącz.

Krok 2

Na woku rozgrzej olej, wrzuć czosnek, pokrojone w kostkę mięso z kury oraz krewetki. Smaż 5 minut.

Krok 3

Szczypiorek posiekaj i dodaj. Zamieszaj.

Krok 4

Następnie dodaj makaron i smaż 1 minutę.

Krok 5

Wymieszaj składniki sosu; sos tajski chilli, sos rybny, sok z limonki oraz Fix Knorr.

Krok 6

Wlej całość do potrawy w woku.

Krok 7

Dodaj ubite jajko i smaż aż się zetnie. Na koniec dodaj kiełki i smaż 1 minutę. Podawaj na talerzu posypane orzeszkami ziemnymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajski smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajski smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajski smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajski smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajski smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajski smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajski smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajski smażony makaron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej