
Składniki
150 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak po rozmrożeniu i odsączeniu posiekaj.

Krok 2
Mleko rozmieszaj z jajkami, pieprzem i gałką muszkatołową. Dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Krok 3
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj szpinak i przesmaż.

Krok 4
Dodaj masę jajeczną, posyp pokruszonym serem. Smaż pod przykryciem około 5 minut, aż masa się dobrze zetnie.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet ze szpinakiem
Do opracowania przepisu na omlet ze szpinakiem zainspirowała nas frittata, czyli śródziemnomorski pomysł na proste, a zarazem pyszne danie jajeczne. W naszej wersji postanowiliśmy je wzbogacić szpinakiem oraz grecką fetą. Zielony akcent sprawia, że potrawa smakuje i wygląda świeżo. Bez obaw, zrobienie omletu szpinakowego nie zajmie dużo czasu. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym sprawdzonym przepisem na omlet ze szpinakiem i fetą – przekonaj się.
Dla kogo?
Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj zielone warzywo. Za pomocą trzepaczki połącz mleko z jajkami, a do przyprawienia użyj szczypty gałki muszkatołowej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz czosnku. Powstałą w ten sposób masą jajeczną zalej zawartość patelni, a wierzch omletu ze szpinakiem posyp pokruszonym serem feta. Całość smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną. Widzisz? Zapowiada się na to, że w recepturze omletu ze szpinakiem raczej żadna trudność cię nie zaskoczy!
Na jaką okazję?
Omlet ze szpinakiem to znakomita propozycja na łatwe do przyrządzenia śniadanie lub ciepłą kolację. Pyszny omlet ze szpinakiem i fetą przyrządzić można nawet w biegu, więc jest doskonałym sposobem na poradzenie sobie z nagłym atakiem głodu.
Czy wiesz, że?
Omlety przygotujesz na wiele sposobów: z dodatkiem sera, warzyw lub mięsa.
Dla urozmaicenia:
Aby przyrządzić omlet ze szpinakiem mrożonym, najpierw odsącz i posiekaj rozmrożone warzywo – możesz także użyć jego świeżych liści, opłukanych i pozbawionych łodyżek. Omlet szpinakowy podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych pomidorów i bazylii.