Dania i potrawy z kaczki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kaczka

27 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (27)

Kaczka z sosem śliwkowym
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pierś z kaczki w sosie śliwkowym brzmi naprawdę dobrze i przywodzi na myśl potrawy serwowane w re...
Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Duszona kaczka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Niezwykle szlachetne, a przecież powszechnie dostępne, mięso kaczki ma niesłuszną renomę trudnego...
Pierś kaczki w sosie owocowym
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przy...
Kaczka po poznańsku
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka po poznańsku pieczona w czerwonej kapuście z dodatkiem słoniny, cebuli oraz soku z cytryny...
Kaczka pieczona z jabłkami
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso z kaczki charakteryzuje się kruchością oraz ciemną barwą. Dobrze komponuje się ze słodkimi...
Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pachnąca cytrusami, soczysta pieczona kaczka doskonale sprawdzi się jako główne danie na świątecz...
Kaczka po pekińsku
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Sposobem na przygotowanie pysznej, aromatycznej pieczonej kaczki po pekińsku jest zamarynowanie j...
Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciemne i kruche kacze mięso to idealny wybór na wykwintne, eleganckie danie. Dzięki przepisowi na...
Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem gorgonzola to wykwintne, a jednocześnie dość łat...
Kaczka w sosie pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spr...
Kaczka po chińsku
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mięso typowe dla polskiej kuchni staropolskiej w wydaniu chińskim? Bardzo proszę. Kaczka po chińs...
Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Słodko-wytrawna wersja kaczki przypadnie do gustu osobom lubiącym dania o nieco orientalnym chara...
Kaczka w karmelu z jabłkami
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i po...
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym jest wyrafinowanym daniem, którego nie powstydziłaby się eleg...
Udka z kaczki
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką...
Tatar z selera z marynowaną kaczką
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę na wykwintną mięsną przystawkę? Ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Tatar z seler...
Kaczka w sosie cytrynowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Lubisz pieczoną kaczkę w aromatycznym sosie? Od dzisiaj nie musisz iść do restauracji, żeby jej s...
Sataye z piersi kaczki
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli zastanawiasz się, jakie szybkie i ciekawe przystawki przygotować na wizytę znajomych, satay...
Galantyna z kaczki
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli szukasz eleganckiej potrawy na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pyszną gala...
Sałatka z  pieczoną kaczką
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
W sałatce z kaczką znajdziesz nie tylko wykwintne mięso, ale też wiele innych apetycznych produkt...
Broschettes z piersi kaczki
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Broschettes to pochodzące z Algierii szaszłyki, których bazę stanowią nabite na wykałaczki kawałk...
Kaczka z winogronami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Kaczka z nadzieniem i dużą ilością przypraw to jedna z najpopularniejszych wersji potraw na bazie...
Sałatka z kaczką i kozim serem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierś z kaczki dopraw przyprawą Knorr, obsmaż na patelni, a następnie wstaw do piekarnika nagrzan...
Stroganoff z kaczki
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną, boczkiem i żurawiną to danie, które sprawdzi się na świątec...
Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórka...

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaczkaKaczka

Potrawy z kaczką w roli głównej były ozdobą staropolskich biesiad. Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z klasyków tradycyjnej kuchni, któremu nie można odmówić elegancji. Zwyczaje kulinarne podlegają jednak licznym metamorfozom i zjawisko to dotyczy także kaczki. Można podawać ją w nowoczesnym wydaniu. Warto uświadomić sobie, że nie musi być zarezerwowana wyłącznie na huczne uroczystości. Kaczka smakuje wyśmienicie na co dzień i od święta.

Dla kogo?

W całości upieczona kaczka prezentuje się imponująco. Gdy doda się do niej warzywa lub owoce, można mówić już o posiłku kompletnym i pełni kulinarnego szczęścia. Mimo wszystko kaczka stanie się jednym z ulubionych produktów kucharzy, którzy wolą gotować na luzie. W Azji znakomite dania z mięsem z kaczki można znaleźć nawet w ofercie ulicznych barów. Po pekińsku, w pięciu smakach albo przygotowywana metodą stir-fry? Wrażenia będą niezapomniane!

Na jaką okazję?

Wykwintna sałatka z kaczką i gruszkami jest pomysłem nie tylko na stylową przystawkę. Równie dobrze można serwować ją na kolację, którą spędzacie w pojedynkę – bez skomplikowanego planowania, dekoracji i fajerwerków. Jednocześnie pamiętajcie o niej, gdy faktycznie chcecie podkreślić podniosły charakter uroczystości. Kaczka w sosie śliwkowym lub pomarańczowym doczeka się owacji na stojąco.

Czy wiesz, że?

Przepisem, który zasługuje na szczególną uwagę, jest kaczka po pomorsku, która w 2006 roku została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Sposób jej przyrządzania ma ponad 100-letnią tradycję! Potrawa wywodzi się z kuchni kaszubskiej i polega na faszerowaniu kaczki nadzieniem z kaczych podrobów oraz wieprzowiny. Jej smak podkreślają majeranek oraz gałka muszkatołowa.

Dla urozmaicenia:

Co prawda kaczka króluje na talerzach, ale równie ważne są dodatki. Pierwszorzędnie komponuje się z kapustą zasmażaną – można użyć także czerwonej odmiany. Wymieszajcie ją z serem z niebieską pleśnią. Będzie stylowo!