Cukinia na parze w sosie toskańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia na parze w sosie toskańskim

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie myjemy, kroimy w plastry, każdy krążek smarujemy kroplą oliwy bazyliowej i oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na parze 5-7 minut.

Krok 2

Sos zagrzewamy przyprawiając do smaku przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką i ziołami.

Krok 3

Cukinie układamy w miseczkach i zalewamy sosem. Dekorujemy świeżą bazylią.

Krok 4

Danie możemy jeść jako warzywną przekąskę ale możemy je podać również z makaronem czy z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placuszki z cukinii - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej