Cukinia na parze w sosie toskańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia na parze w sosie toskańskim

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie myjemy, kroimy w plastry, każdy krążek smarujemy kroplą oliwy bazyliowej i oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na parze 5-7 minut.

Krok 2

Sos zagrzewamy przyprawiając do smaku przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką i ziołami.

Krok 3

Cukinie układamy w miseczkach i zalewamy sosem. Dekorujemy świeżą bazylią.

Krok 4

Danie możemy jeść jako warzywną przekąskę ale możemy je podać również z makaronem czy z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej