
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie myjemy, kroimy w plastry, każdy krążek smarujemy kroplą oliwy bazyliowej i oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na parze 5-7 minut.
Krok 2
Sos zagrzewamy przyprawiając do smaku przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką i ziołami.
Krok 3
Cukinie układamy w miseczkach i zalewamy sosem. Dekorujemy świeżą bazylią.
Krok 4
Danie możemy jeść jako warzywną przekąskę ale możemy je podać również z makaronem czy z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej