Cukinia na parze w sosie toskańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia na parze w sosie toskańskim

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie myjemy, kroimy w plastry, każdy krążek smarujemy kroplą oliwy bazyliowej i oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na parze 5-7 minut.

Krok 2

Sos zagrzewamy przyprawiając do smaku przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką i ziołami.

Krok 3

Cukinie układamy w miseczkach i zalewamy sosem. Dekorujemy świeżą bazylią.

Krok 4

Danie możemy jeść jako warzywną przekąskę ale możemy je podać również z makaronem czy z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej