Cukinia na parze w sosie toskańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia na parze w sosie toskańskim

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie myjemy, kroimy w plastry, każdy krążek smarujemy kroplą oliwy bazyliowej i oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na parze 5-7 minut.

Krok 2

Sos zagrzewamy przyprawiając do smaku przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką i ziołami.

Krok 3

Cukinie układamy w miseczkach i zalewamy sosem. Dekorujemy świeżą bazylią.

Krok 4

Danie możemy jeść jako warzywną przekąskę ale możemy je podać również z makaronem czy z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia na parze w sosie toskańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej