Piernik holenderski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernik holenderski

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować tarkę z dużymi oczkami i zetrzeć na niej czekoladę. W mikserze miksować przez chwile miód, cukier, jajka i przyprawy. Czekoladę z mąka zmieszać i dodać do masy z miodu, cukru, jajek i przypraw. Do wymieszanej już masy dodać orzechy i migdały. Blaszkę posmarować tłuszczem i wlać do niej ciasto, piec 60 minut w temperaturze 175stC. Po godzinie wyłożyć blaszkę z piekarnika i wyjąć z niej jeszcze cieple ciasto. Poczekać aż ciasto ostygnie. Konfitury malinowe zagrzać w małym rondelku. Po delikatnym zagrzaniu konfitur, posmarować nimi ciasto i posypać delikatnie cukrem. Podawać schłodzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernik holenderski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej