Kremowa zupa kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa kalafiorowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

125 mililitrów

0.33 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę i Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść z ok. 700 ml gorącej wody. Warzywa oczyść, obierz ziemniaki i pokrój w kosteczkę. Kalafiora podziel na małe różyczki a łodygi posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej masło, zeszklij szalotkę, dorzuć ziemniaki i łodygi kalafiora, smaż chwilę a kiedy zaczną się złocić zalej bulionem. Gotuj aż ziemniaki prawie zmiękną.

Krok 2

Dorzuć różyczki kalafiora i gotuj dalej aż wszystkie warzywa będą miękkie. wyłów i odłóż część różyczek do dekoracji a resztę zupy zmiksuj. Dopraw do smaku pieprzem, dolej śmietankę, zmiksuj ponownie. Dorzuć wyjęte wcześniej różyczki.

Krok 3

Posiekaj do dekoracji kawałeczek papryczki chili, czerownej cebuli i koperku. Nalewaj gorącą zupę na talerze, dekoruj kolorowymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej