Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy

Autor: Michał E. Różycki

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

70 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.

Krok 2

Pomidory pokroić w dużą kostkę

Krok 3

Por pokroić w półplasterki.

Krok 4

Rzodkiewki pokroić w kostkę

Krok 5

Czosnek zmiażdżyć

Krok 6

Do miski przełożyć zieloną sałatę, pomidory, por, rzodkiewki i czosnek

Krok 7

Następnie dodać oliwę z oliwek i przyprawy: sól morską, pieprz ziołowy i bazylię

Krok 8

Wszystko razem dokładnie wymieszać

Krok 9

Przełożyć do szklanej miski, posypać dużą ilością rzeżuchy i włożyć na około 40 minut do lodówki

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej