Kolorowa surówka z zielonej sałaty i rzeżuchy
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
70 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Krok 2
Pomidory pokroić w dużą kostkę
Krok 3
Por pokroić w półplasterki.
Krok 4
Rzodkiewki pokroić w kostkę
Krok 5
Czosnek zmiażdżyć
Krok 6
Do miski przełożyć zieloną sałatę, pomidory, por, rzodkiewki i czosnek
Krok 7
Następnie dodać oliwę z oliwek i przyprawy: sól morską, pieprz ziołowy i bazylię
Krok 8
Wszystko razem dokładnie wymieszać
Krok 9
Przełożyć do szklanej miski, posypać dużą ilością rzeżuchy i włożyć na około 40 minut do lodówki
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























