
Składniki
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę obieramy i gotujemy 15-20 minut, a następnie studzimy.
Krok 2
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Podobnie jajka.
Krok 3
Dodajemy do nich odcedzony zielony groszek.
Krok 4
Sos sałatkowy mieszamy z oliwą i dodajemy do składników.
Krok 5
Do sałatki dodajemy majonez po łyżeczce, tak by nie dać zbyt dużo.
Krok 6
Całość cały czas delikatnie mieszamy.
Krok 7
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy w chłodnie miejsce na przynajmniej godzinę. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jarzynowa
Dobra sałatka jarzynowa powinna zawierać w sobie odpowiednio dobrane warzywa. Podstawę proponowanej w tej wersji stanowią: marchew ugotowana na miękko, groszek, cebula i ogórek kiszony, który z powodzeniem zastąpisz konserwowym. Oprócz warzyw, ważnym składnikiem będzie jajko ugotowane na twardo. Smak dania urozmaicisz również innymi dodatkami. Wypróbuj np. kukurydzę konserwową lub czerwoną paprykę, które nadadzą potrawie słodyczy, będąc tym samym przełamaniem intensywnego smaku cebuli lub ogórka. Sprawdzi się również dodanie, pokrojonych w kostkę, ugotowanych ziemniaków. Jeśli lubisz połączenia warzywno-mięsne, pokrój ulubioną kiełbasę i dodaj ją do sałatki. Całość warto wymieszać z majonezem, który będzie dobrze scalał wszystkie składniki. Gotowa sałatka jarzynowa sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do dań obiadowych. W wersji sauté serwuj ją z ulubionym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Podawaj w małych salaterkach – przystrojoną liśćmi natki pietruszki. Sprawdź koniecznie nasz przepis na tę uniwersalną sałatkę.