Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

3

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 1

Krok 2

Płatki zalej wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekaj kilka minut, aż zmiękną.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 2

Krok 3

Dodaj jogurt, pokrojone w kostkę kawałki gruszki, pestki słonecznika i kakao. Wymieszaj.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 3
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy E, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszkąPłatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

Śniadanie musi być pożywne. Ale i smaczne! Jeśli jako dziecko nie wyobrażałeś sobie poranka bez płatków z mlekiem, spróbuj ich alternatywy w postaci płatków gryczanych z jogurtem naturalnym i dodatkiem gruszki.

Dla kogo? Dla śpiochów, bo przygotowanie tego śniadania zajmuje przysłowiową minutę. Dla wielbicieli śniadań z nutką słodyczy – bo nie będą mogli oprzeć się pysznemu połączeniu płatków, gruszek i kakao.

Na zdrowie! Jogurt naturalny doskonale zastępuje mleko i inne produkty mleczne, jest znakomitym źródłem białka, potasu, wapnia i fosforu – tego, co niezbędne naszemu organizmowi. Dodane do niego płatki gryczane to z kolei źródło magnezu, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B.

Czy wiesz, że? Płatki gryczane powstają z ziaren gryki i charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Dlatego doskonale pasują do nich wszelkie gatunki owoców oraz ziarna. Ich ogromnym walorem jest to, że mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.