Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 2121.3 kJ / 507 Kcal | 25 % |
Tłuszcz | 13.2 g | 19 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 4.6 g | 23 % |
Węglowodany | 84.7 g | 33 % |
w tym cukry | 16.8 g | 19 % |
Błonnik | 9.1 g | - |
Białko | 20.9 g | 42 % |
Sól | 1.4 g | 23 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 550 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.
- Krok 2Płatki zalej wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekaj kilka minut, aż zmiękną.
- Krok 3Dodaj jogurt, pokrojone w kostkę kawałki gruszki, pestki słonecznika i kakao. Wymieszaj.
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy E, ryboflawiny, witaminy B12.
Śniadanie musi być pożywne. Ale i smaczne! Jeśli jako dziecko nie wyobrażałeś sobie poranka bez płatków z mlekiem, spróbuj ich alternatywy w postaci płatków gryczanych z jogurtem naturalnym i dodatkiem gruszki.
Dla kogo? Dla śpiochów, bo przygotowanie tego śniadania zajmuje przysłowiową minutę. Dla wielbicieli śniadań z nutką słodyczy – bo nie będą mogli oprzeć się pysznemu połączeniu płatków, gruszek i kakao.
Na zdrowie! Jogurt naturalny doskonale zastępuje mleko i inne produkty mleczne, jest znakomitym źródłem białka, potasu, wapnia i fosforu – tego, co niezbędne naszemu organizmowi. Dodane do niego płatki gryczane to z kolei źródło magnezu, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B.
Czy wiesz, że? Płatki gryczane powstają z ziaren gryki i charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Dlatego doskonale pasują do nich wszelkie gatunki owoców oraz ziarna. Ich ogromnym walorem jest to, że mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.