Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

3

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 1

Krok 2

Płatki zalej wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekaj kilka minut, aż zmiękną.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 2

Krok 3

Dodaj jogurt, pokrojone w kostkę kawałki gruszki, pestki słonecznika i kakao. Wymieszaj.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 3
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy E, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszkąPłatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

Śniadanie musi być pożywne. Ale i smaczne! Jeśli jako dziecko nie wyobrażałeś sobie poranka bez płatków z mlekiem, spróbuj ich alternatywy w postaci płatków gryczanych z jogurtem naturalnym i dodatkiem gruszki.

Dla kogo? Dla śpiochów, bo przygotowanie tego śniadania zajmuje przysłowiową minutę. Dla wielbicieli śniadań z nutką słodyczy – bo nie będą mogli oprzeć się pysznemu połączeniu płatków, gruszek i kakao.

Na zdrowie! Jogurt naturalny doskonale zastępuje mleko i inne produkty mleczne, jest znakomitym źródłem białka, potasu, wapnia i fosforu – tego, co niezbędne naszemu organizmowi. Dodane do niego płatki gryczane to z kolei źródło magnezu, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B.

Czy wiesz, że? Płatki gryczane powstają z ziaren gryki i charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Dlatego doskonale pasują do nich wszelkie gatunki owoców oraz ziarna. Ich ogromnym walorem jest to, że mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.