Sałatka z rukolą i selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i selerem naciowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni upraż na suchej patelni i odstaw na bok.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj w misce z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.

Krok 3

Kłącze selera obierz wyciągając z niego cienkie włókniste nitki i pokrój pod skosem w jak najcieńsze paseczki. Marchew obierz i również pokrój podobnie jak selera. Z jabłka wytnij tylko część nasienną i również pokrój tak jak pozostałe warzywa.

Krok 4

Rukolę umyj i przełóż do dużej miski. Dodaj seler, marchewkę i jabłka oraz uprażone pestki dyni. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Rozłóż na talerze i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz wetrzeć trochę sera pleśniowego - zaostrzy on smak sałatki. Najlepiej użyj środkowych kłączy selera są mniej łykowate. Jabłko po pokrojeniu wypłucz w wodzie z sokiem z cytryny lub octem żeby nie ściemniało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Muffinki a la pizza - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i selerem naciowymSałatka z rukolą i selerem naciowym

Prosta i szybka sałatka? Oto ona – rukola z selerem naciowym, jabłkiem, pestkami dyni, oliwą z oliwek oraz aromatycznym sosem. Ten przepis to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale także na wykwintne przyjęcie. Wystarczy obrać i umyć składniki, wymieszać je z sosem i serwować. Sałatka z rukolą i selerem naciowym doskonale komponuje się również z mięsem, jako warzywny dodatek do steków czy grillowanych szaszłyków. Spróbujcie – będzie oryginalnie i pysznie!

Dla kogo? Sałatka z rukolą i serem naciowym to propozycja dla osób szukających pomysłów na proste i szybkie dania.

Na jaką okazję? Przede wszystkim na przyjęcia – sałatka z rukolą będzie prawdziwym zaskoczeniem dla waszych gości.

Czy wiesz, że? Seler naciowy ma wiele zastosowań w kuchni, przede wszystkim jako dodatek do dań takich jak to z przepisu na sałatkę z rukolą. Często spożywany jest także na surowo, z różnymi dipami jako pyszna, prosta i szybka przekąska.

Dla urozmaicenia: Jeśli preferujecie nieco ostrzejszy smak sałatki z rukolą i selerem naciowym – dodajcie do niej kilka kawałków sera pleśniowego.