Sałatka z rukolą i selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i selerem naciowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni upraż na suchej patelni i odstaw na bok.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj w misce z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.

Krok 3

Kłącze selera obierz wyciągając z niego cienkie włókniste nitki i pokrój pod skosem w jak najcieńsze paseczki. Marchew obierz i również pokrój podobnie jak selera. Z jabłka wytnij tylko część nasienną i również pokrój tak jak pozostałe warzywa.

Krok 4

Rukolę umyj i przełóż do dużej miski. Dodaj seler, marchewkę i jabłka oraz uprażone pestki dyni. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Rozłóż na talerze i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz wetrzeć trochę sera pleśniowego - zaostrzy on smak sałatki. Najlepiej użyj środkowych kłączy selera są mniej łykowate. Jabłko po pokrojeniu wypłucz w wodzie z sokiem z cytryny lub octem żeby nie ściemniało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i selerem naciowymSałatka z rukolą i selerem naciowym

Prosta i szybka sałatka? Oto ona – rukola z selerem naciowym, jabłkiem, pestkami dyni, oliwą z oliwek oraz aromatycznym sosem. Ten przepis to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale także na wykwintne przyjęcie. Wystarczy obrać i umyć składniki, wymieszać je z sosem i serwować. Sałatka z rukolą i selerem naciowym doskonale komponuje się również z mięsem, jako warzywny dodatek do steków czy grillowanych szaszłyków. Spróbujcie – będzie oryginalnie i pysznie!

Dla kogo? Sałatka z rukolą i serem naciowym to propozycja dla osób szukających pomysłów na proste i szybkie dania.

Na jaką okazję? Przede wszystkim na przyjęcia – sałatka z rukolą będzie prawdziwym zaskoczeniem dla waszych gości.

Czy wiesz, że? Seler naciowy ma wiele zastosowań w kuchni, przede wszystkim jako dodatek do dań takich jak to z przepisu na sałatkę z rukolą. Często spożywany jest także na surowo, z różnymi dipami jako pyszna, prosta i szybka przekąska.

Dla urozmaicenia: Jeśli preferujecie nieco ostrzejszy smak sałatki z rukolą i selerem naciowym – dodajcie do niej kilka kawałków sera pleśniowego.