Sałatka z rukolą i selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i selerem naciowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni upraż na suchej patelni i odstaw na bok.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj w misce z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.

Krok 3

Kłącze selera obierz wyciągając z niego cienkie włókniste nitki i pokrój pod skosem w jak najcieńsze paseczki. Marchew obierz i również pokrój podobnie jak selera. Z jabłka wytnij tylko część nasienną i również pokrój tak jak pozostałe warzywa.

Krok 4

Rukolę umyj i przełóż do dużej miski. Dodaj seler, marchewkę i jabłka oraz uprażone pestki dyni. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Rozłóż na talerze i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz wetrzeć trochę sera pleśniowego - zaostrzy on smak sałatki. Najlepiej użyj środkowych kłączy selera są mniej łykowate. Jabłko po pokrojeniu wypłucz w wodzie z sokiem z cytryny lub octem żeby nie ściemniało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i selerem naciowymSałatka z rukolą i selerem naciowym

Prosta i szybka sałatka? Oto ona – rukola z selerem naciowym, jabłkiem, pestkami dyni, oliwą z oliwek oraz aromatycznym sosem. Ten przepis to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale także na wykwintne przyjęcie. Wystarczy obrać i umyć składniki, wymieszać je z sosem i serwować. Sałatka z rukolą i selerem naciowym doskonale komponuje się również z mięsem, jako warzywny dodatek do steków czy grillowanych szaszłyków. Spróbujcie – będzie oryginalnie i pysznie!

Dla kogo? Sałatka z rukolą i serem naciowym to propozycja dla osób szukających pomysłów na proste i szybkie dania.

Na jaką okazję? Przede wszystkim na przyjęcia – sałatka z rukolą będzie prawdziwym zaskoczeniem dla waszych gości.

Czy wiesz, że? Seler naciowy ma wiele zastosowań w kuchni, przede wszystkim jako dodatek do dań takich jak to z przepisu na sałatkę z rukolą. Często spożywany jest także na surowo, z różnymi dipami jako pyszna, prosta i szybka przekąska.

Dla urozmaicenia: Jeśli preferujecie nieco ostrzejszy smak sałatki z rukolą i selerem naciowym – dodajcie do niej kilka kawałków sera pleśniowego.