Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką
NOWY PRZEPIS
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
320 gramów
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
100 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj miskę z wodą i lodem. Pokrój cebule dymki z długości na trzy części, a następnie pokrój je wzdłuż na bardzo cienkie paski. Pokrój marchewki na długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Warzywa umieść w misce z lodem.
Krok 2
Końcówki zielonych szparagów i różyczki z brokułu sparz w gotującej się wodzie z solą przez około przez 1 minutę. Dodaj je do miski z lodowatą wodą z marchewką i dymką.
Krok 3
Jedną pomarańczę obierz ze skóry, wytnij z niej segmenty. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok. W małej misce wymieszaj musztardę, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok pomarańczowy i koperek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
Usmaż roślinne burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe burgery ułóż na talerzu.
Krok 5
Marchew, dymkę, brokuły, szparagi i segmenty pomarańczy wymieszaj z sosem, umieść na wierzchu roślinnych burgerów. Oprósz całość pokruszoną wegańską alternatywą dla fety i migdałami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką
W chrupiących roślinnych burgerach z fetą i surówką dzieje się dużo. Wystarczy spojrzeć na listę składników, by przekonać się, że czeka cię uczta wypełniona rozmaitymi frykasami. Roślinny „kurczak” w chrupiącej panierce podany w otoczeniu szparagów, marchwi, cebuli dymki, migdałów i pomarańczy w każdym kęsie odkryje przed tobą kolejne zaskakujące nuty. Jednak bez obaw – wszystkie składniki tworzą harmonijną całość, której wręcz nie można się oprzeć.
Dla kogo?
Wegetarianie i weganie długo czekali na tak pyszną wersję tego mięsnego klasyku. To potrawa, która posmakuje nawet największym miłośnikom wołowiny i innych mięsnych kąsków. Dzięki chrupiącym roślinnym burgerom z fetą i surówką zafundujesz swoim kubkom smakowym prawdziwą rozkosz.
Na jaką okazję?
Z jednej strony danie prezentuje się naprawdę wytwornie, ale sposób jego przygotowania jest niezwykle prosty. Roślinne burgery przyrządzisz zarówno na obiad dla czterech osób tuż po powrocie z pracy, jak i w bardziej uroczysty dzień. Tak uniwersalne receptury to twój as z rękawa.
Czy wiesz, że?
Zanurzenie warzyw w lodowatej wodzie podczas pracy nad przepisem na surówkę do burgerów pozwala zachować pełnię ich walorów smakowych, chrupkość oraz naturalny kolor. Nie pomijaj tego etapu!
Dla urozmaicenia:
Migdały, przed posypaniem nimi wierzchu dania, możesz krótko uprażyć. Zyskają wtedy bardziej intensywny aromat oraz smak. Potrzebujesz do tego wyłącznie suchej i mocno rozgrzanej patelni.