Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką - przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

100 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj miskę z wodą i lodem. Pokrój cebule dymki z długości na trzy części, a następnie pokrój je wzdłuż na bardzo cienkie paski. Pokrój marchewki na długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Warzywa umieść w misce z lodem.

Krok 2

Końcówki zielonych szparagów i różyczki z brokułu sparz w gotującej się wodzie z solą przez około przez 1 minutę. Dodaj je do miski z lodowatą wodą z marchewką i dymką.

Krok 3

Jedną pomarańczę obierz ze skóry, wytnij z niej segmenty. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok. W małej misce wymieszaj musztardę, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok pomarańczowy i koperek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

Usmaż roślinne burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe burgery ułóż na talerzu.

Krok 5

Marchew, dymkę, brokuły, szparagi i segmenty pomarańczy wymieszaj z sosem, umieść na wierzchu roślinnych burgerów. Oprósz całość pokruszoną wegańską alternatywą dla fety i migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką Chrupiące roślinne burgery z fetą i surówką

W chrupiących roślinnych burgerach z fetą i surówką dzieje się dużo. Wystarczy spojrzeć na listę składników, by przekonać się, że czeka cię uczta wypełniona rozmaitymi frykasami. Roślinny „kurczak” w chrupiącej panierce podany w otoczeniu szparagów, marchwi, cebuli dymki, migdałów i pomarańczy w każdym kęsie odkryje przed tobą kolejne zaskakujące nuty. Jednak bez obaw – wszystkie składniki tworzą harmonijną całość, której wręcz nie można się oprzeć.

Dla kogo?

Wegetarianie i weganie długo czekali na tak pyszną wersję tego mięsnego klasyku. To potrawa, która posmakuje nawet największym miłośnikom wołowiny i innych mięsnych kąsków. Dzięki chrupiącym roślinnym burgerom z fetą i surówką zafundujesz swoim kubkom smakowym prawdziwą rozkosz.

Na jaką okazję?

Z jednej strony danie prezentuje się naprawdę wytwornie, ale sposób jego przygotowania jest niezwykle prosty. Roślinne burgery przyrządzisz zarówno na obiad dla czterech osób tuż po powrocie z pracy, jak i w bardziej uroczysty dzień. Tak uniwersalne receptury to twój as z rękawa.

Czy wiesz, że?

Zanurzenie warzyw w lodowatej wodzie podczas pracy nad przepisem na surówkę do burgerów pozwala zachować pełnię ich walorów smakowych, chrupkość oraz naturalny kolor. Nie pomijaj tego etapu!

Dla urozmaicenia:

Migdały, przed posypaniem nimi wierzchu dania, możesz krótko uprażyć. Zyskają wtedy bardziej intensywny aromat oraz smak. Potrzebujesz do tego wyłącznie suchej i mocno rozgrzanej patelni.