Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką - przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

360 gramów

750 gramów

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

8 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamarynuj krążki czerwonej cebuli w occie.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki pokrój w frytki (bez obierania ). Skrop oliwą, dopraw tymiankiem, solą morską i pieprzem do smaku. Całość piecz w piekarniku przez 45 minut, mieszając ziemniaki co jakiś czas.

Krok 3

Fasolę oczyść odcinając końcówki, ugotuj ją w osolonej wodzie przez 8 minut. Opłucz w durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Sałatę umyj i osusz, liście porwij na mniejsze kawałki. Pomidory przekrój na pół, ogórki pokrój w plastry. Marynowaną cebule wyjmij z zalewy octowej.

Krok 4

Przygotuj dressing mieszając ze sobą ocet, musztardę, syrop z agawy i oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Sałatę wymieszaj z marynowaną cebulą, pomidorami, ogórkiem, fasolką szparagową i dresingiem.

Krok 6

Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i usmaż roślinne burgery przez 6-8 minut z obu stron. Gotowe burgery podawaj z sałatką i pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką

Prezentujemy zestaw obiadowy, któremu nikt się nie oprze – nawet najbardziej uparty niejadek. Chrupiąca panierka roślinnych burgerów skrywa soczyste wnętrze, na punkcie którego oszaleją nawet najwięksi miłośnicy klasycznych mięsnych nuggetsów i drobiu. Zafunduj sobie i bliskim pyszne danie, które okaże się idealnym w momencie, kiedy brakuje ci kulinarnej inspiracji.

Dla kogo?

Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką to potrawa idealna nie tylko dla wegetarian i wegan. Każdy czasem potrzebuje odmiany! Nawet jeśli nie planujesz rezygnacji z mięsa na stałe, zadbaj o to, by twoje menu było barwne i różnorodne. Dzięki odkrywaniu nowych receptur gotowanie będzie naprawdę dużą frajdą.

Na jaką okazję?

Możesz mieć pewność, że roślinne burgery podane z sałatką i frytkami znikną z talerzy w mgnieniu oka. Wszystko jest tak smaczne, że podczas rodzinnego obiadu nikt nie będzie pytać, czy masz w zanadrzu jakąś inną propozycję. Zaangażuj w przygotowanie dania wszystkich domowników – wspólne gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.

Czy wiesz, że?

Z racji tego, że ziemniaki zaleca się piec ze skórką, musisz pamiętać o ich dokładnym umyciu. Przyda się do tego mała szczoteczka, by usunąć wszelki brud i resztki ziemi. Do przyprawienia kartofli świetnie pasuje tymianek, ale możesz zastąpić go także rozmarynem.

Dla urozmaicenia:

Do roślinnych burgerów podawaj frytki albo warzywne purée. Do jego zrobienia nadają się nie tylko ziemniaki, ale też pietruszka, seler i kalafior.