Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką
NOWY PRZEPIS
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
360 gramów
750 gramów
5 sztuk
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
150 gramów
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
8 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zamarynuj krążki czerwonej cebuli w occie.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki pokrój w frytki (bez obierania ). Skrop oliwą, dopraw tymiankiem, solą morską i pieprzem do smaku. Całość piecz w piekarniku przez 45 minut, mieszając ziemniaki co jakiś czas.
Krok 3
Fasolę oczyść odcinając końcówki, ugotuj ją w osolonej wodzie przez 8 minut. Opłucz w durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Sałatę umyj i osusz, liście porwij na mniejsze kawałki. Pomidory przekrój na pół, ogórki pokrój w plastry. Marynowaną cebule wyjmij z zalewy octowej.
Krok 4
Przygotuj dressing mieszając ze sobą ocet, musztardę, syrop z agawy i oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Sałatę wymieszaj z marynowaną cebulą, pomidorami, ogórkiem, fasolką szparagową i dresingiem.
Krok 6
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i usmaż roślinne burgery przez 6-8 minut z obu stron. Gotowe burgery podawaj z sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką
Prezentujemy zestaw obiadowy, któremu nikt się nie oprze – nawet najbardziej uparty niejadek. Chrupiąca panierka roślinnych burgerów skrywa soczyste wnętrze, na punkcie którego oszaleją nawet najwięksi miłośnicy klasycznych mięsnych nuggetsów i drobiu. Zafunduj sobie i bliskim pyszne danie, które okaże się idealnym w momencie, kiedy brakuje ci kulinarnej inspiracji.
Dla kogo?
Chrupiące roślinne burgery z frytkami i sałatką to potrawa idealna nie tylko dla wegetarian i wegan. Każdy czasem potrzebuje odmiany! Nawet jeśli nie planujesz rezygnacji z mięsa na stałe, zadbaj o to, by twoje menu było barwne i różnorodne. Dzięki odkrywaniu nowych receptur gotowanie będzie naprawdę dużą frajdą.
Na jaką okazję?
Możesz mieć pewność, że roślinne burgery podane z sałatką i frytkami znikną z talerzy w mgnieniu oka. Wszystko jest tak smaczne, że podczas rodzinnego obiadu nikt nie będzie pytać, czy masz w zanadrzu jakąś inną propozycję. Zaangażuj w przygotowanie dania wszystkich domowników – wspólne gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Czy wiesz, że?
Z racji tego, że ziemniaki zaleca się piec ze skórką, musisz pamiętać o ich dokładnym umyciu. Przyda się do tego mała szczoteczka, by usunąć wszelki brud i resztki ziemi. Do przyprawienia kartofli świetnie pasuje tymianek, ale możesz zastąpić go także rozmarynem.
Dla urozmaicenia:
Do roślinnych burgerów podawaj frytki albo warzywne purée. Do jego zrobienia nadają się nie tylko ziemniaki, ale też pietruszka, seler i kalafior.