Wegański makaron z serem z roślinnym kotletem
NOWY PRZEPIS
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
360 gramów
80 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewki i szalotki. Wrzuć je do garnka z wrzącą wodą razem z orzechami nerkowca i kostką bulionową. Gotuj przez 15 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Odcedź warzywa i orzechy nerkowca, zachowując 150 ml wody z gotowania.
Krok 4
Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Odcedzone warzywa, orzechy, czosnek, przyprawy, płatki drożdżowe, musztardę i kurkumę umieść w blenderze i zalej wodą z gotowania warzyw. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i smaż roślinne kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Pokrój roślinne kotlety w paski.
Krok 6
W rondelku rozgrzej pozostały olej, na małym ogniu przez 5 minut smaż w nim jarmuż, dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron do jarmużu. Polej sosem i podgrzej. Podawaj wegański makaron z serem z plastrami roślinnych kotletów położonymi na wierzchu dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej