Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

750 gramów

0.5 łyżeczki

320 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 garść

100 gramów

100 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200*C . Ziemniaki wymieszaj z oliwą, kawałkami tymianku i posiekanym czosnkiem. Oprósz solą. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz około 20 minut mieszając ziemniaki co jakiś czas.

Krok 2

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż kawałki warzywnego kurczaka razem z czerwoną cebulą . Całość dopraw do smaku przyprawą Knorr.

Krok 3

Drobno posiekaj pietruszkę, (zostaw kilka listków do dekoracji) rozmaryn i daktyle. Wszystko razem połącz z orzechami włoskimi i czosnkiem.

Krok 4

Masę daktylową wymieszaj z podsmażonymi kawałkami roślinnego a'la kurczaka, dołóż do pieczonych ziemniaków. Wszystko razem piecz kolejne 20 minut aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Krok 5

Danie przełóż na półmisek posyp z wierzchu ziarnem granatu, udekoruj listkami pietruszki. Podawaj z gotowym sosem sweet chili.

5

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    Daktyle, orzechy, granat - ciekawie dobrane dodatki. Zapiekanka wygląda nowocześnie. Może zamiast ziemniaków dodać bataty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 12.12.2022

    TAK. Zamiast orzechów włoskich dodam orzechy nerkowca i myślę, że będą także pasowały, bo są delikatne w smaku i są miękkie, w sam raz do takiego dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 12.12.2022

    Tak, bardzo aromatyczna zapiekanka, której w smaku nie brakuje tradycyjnego kurczaka. Zamiennik świetnie się sprawdza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta

    Danuta , 12.12.2022

    TAK sxybki i prosty przepis na aromatyczne danie. Kolory sprawiają, że chce się zjeść. Pukatne i slodkie zarazem z porcja witaminy C. Danie może zaskoczyć podniebienie nie jednego smakosza . Do tej palety kolorów dodałabym kukurydzę, która świetnie wkompunije się w smak jak i walory estetyczne dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 12.12.2022

    TAK Tu przyda się patent na nadwyżki zapiekanki - jeśli zostaną po przyjęciu, można zapiec z nimi wytrawne kruche ciasto, robiąc w ten sposób tartę - dzięki temu zapiekanka zyska nową formułę, nic się nie zmarnuje, a domownicy nie będą marudzić, że kilka dni jedzą to samo - polecam, zwłaszcza że i sos jako baza pod nadzienie przyda się wyśmienicie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej