Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

250 gramów

150 gramów

2 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój w plasterki.

Krok 2

Zacznij gotować makaron według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Na osobnej patelni z oliwą podsmaż roślinne klopsiki aż będą rumiane potrząsając patelnią aby równomiernie nabierały koloru.

Krok 4

Odłóż roślinne klopsiki na bok i na tej samej patelni usmaż grzyby doprawiając je solą oraz pieprzem.

Krok 5

Ugotowany makaron odcedź i nałóż na talerze. Odlej ok pół szklanki wody z gotowania makaronu i wlej są do grzybów. Dodaj wegański majonez, zagotuj i wymieszaj. Polej sosem makaron i połóż na wierzch jeszcze ciepłe roślinne klopsiki. Udekoruj listkami natki pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

W sezonie grzybowym przygotuj danie z świeżymi kurkami, borowikami lub innymi ulubionymi grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikamiTagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami

Jeśli włoski makaron tagliatelle do tej pory kojarzyliście jedynie z mięsnym daniem, czas spróbować doskonałej alternatywy, jaką jest jego wegańska wersja. Smakuje wybornie, a dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. Niecałe 30 minut wystarczy, by potrawa zagościła na twoim stole. Co więcej, aby zrobić tagliatelle z wegańskimi pulpecikami, nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Niezbędne będą między innymi pieczarki, oczywiście makaron, majonez wegański, natka pietruszki oraz oliwa. Smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika kuchni włoskiej w wegańskiej odsłonie. Danie przypadnie do gustu także tym osobom, które na co dzień nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie.

Na jaką okazję?

Oczywiście, że na każdą! Makaron tagliatelle sprawdzi się zarówno jako urozmaicenie codziennego menu, jak i podczas domowych imprez czy jako ciepłe danie kolacyjne.

Czy wiesz, że?

Makaron tagliatelle pochodzi z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Jest nieco szerszy od makaronu fettucine.

Dla urozmaicenia:

Jeśli przygotowujesz makaron tagliatelle według naszego przepisu w miesiącach jesiennych, wykorzystaj świeże grzyby. Do sosu dodaj kurki lub borowiki.