Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

250 gramów

150 gramów

2 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój w plasterki.

Krok 2

Zacznij gotować makaron według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Na osobnej patelni z oliwą podsmaż roślinne klopsiki aż będą rumiane potrząsając patelnią aby równomiernie nabierały koloru.

Krok 4

Odłóż roślinne klopsiki na bok i na tej samej patelni usmaż grzyby doprawiając je solą oraz pieprzem.

Krok 5

Ugotowany makaron odcedź i nałóż na talerze. Odlej ok pół szklanki wody z gotowania makaronu i wlej są do grzybów. Dodaj wegański majonez, zagotuj i wymieszaj. Polej sosem makaron i połóż na wierzch jeszcze ciepłe roślinne klopsiki. Udekoruj listkami natki pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

W sezonie grzybowym przygotuj danie z świeżymi kurkami, borowikami lub innymi ulubionymi grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikamiTagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami

Jeśli włoski makaron tagliatelle do tej pory kojarzyliście jedynie z mięsnym daniem, czas spróbować doskonałej alternatywy, jaką jest jego wegańska wersja. Smakuje wybornie, a dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. Niecałe 30 minut wystarczy, by potrawa zagościła na twoim stole. Co więcej, aby zrobić tagliatelle z wegańskimi pulpecikami, nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Niezbędne będą między innymi pieczarki, oczywiście makaron, majonez wegański, natka pietruszki oraz oliwa. Smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika kuchni włoskiej w wegańskiej odsłonie. Danie przypadnie do gustu także tym osobom, które na co dzień nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie.

Na jaką okazję?

Oczywiście, że na każdą! Makaron tagliatelle sprawdzi się zarówno jako urozmaicenie codziennego menu, jak i podczas domowych imprez czy jako ciepłe danie kolacyjne.

Czy wiesz, że?

Makaron tagliatelle pochodzi z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Jest nieco szerszy od makaronu fettucine.

Dla urozmaicenia:

Jeśli przygotowujesz makaron tagliatelle według naszego przepisu w miesiącach jesiennych, wykorzystaj świeże grzyby. Do sosu dodaj kurki lub borowiki.