Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami
NOWY PRZEPIS
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
170 gramów
250 gramów
150 gramów
2 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby pokrój w plasterki.
Krok 2
Zacznij gotować makaron według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Na osobnej patelni z oliwą podsmaż roślinne klopsiki aż będą rumiane potrząsając patelnią aby równomiernie nabierały koloru.
Krok 4
Odłóż roślinne klopsiki na bok i na tej samej patelni usmaż grzyby doprawiając je solą oraz pieprzem.
Krok 5
Ugotowany makaron odcedź i nałóż na talerze. Odlej ok pół szklanki wody z gotowania makaronu i wlej są do grzybów. Dodaj wegański majonez, zagotuj i wymieszaj. Polej sosem makaron i połóż na wierzch jeszcze ciepłe roślinne klopsiki. Udekoruj listkami natki pietruszki.

Dobra rada:
W sezonie grzybowym przygotuj danie z świeżymi kurkami, borowikami lub innymi ulubionymi grzybami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami
Jeśli włoski makaron tagliatelle do tej pory kojarzyliście jedynie z mięsnym daniem, czas spróbować doskonałej alternatywy, jaką jest jego wegańska wersja. Smakuje wybornie, a dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. Niecałe 30 minut wystarczy, by potrawa zagościła na twoim stole. Co więcej, aby zrobić tagliatelle z wegańskimi pulpecikami, nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Niezbędne będą między innymi pieczarki, oczywiście makaron, majonez wegański, natka pietruszki oraz oliwa. Smacznego!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika kuchni włoskiej w wegańskiej odsłonie. Danie przypadnie do gustu także tym osobom, które na co dzień nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie.
Na jaką okazję?
Oczywiście, że na każdą! Makaron tagliatelle sprawdzi się zarówno jako urozmaicenie codziennego menu, jak i podczas domowych imprez czy jako ciepłe danie kolacyjne.
Czy wiesz, że?
Makaron tagliatelle pochodzi z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Jest nieco szerszy od makaronu fettucine.
Dla urozmaicenia:
Jeśli przygotowujesz makaron tagliatelle według naszego przepisu w miesiącach jesiennych, wykorzystaj świeże grzyby. Do sosu dodaj kurki lub borowiki.


































