Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami
NOWY PRZEPIS
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
170 gramów
250 gramów
150 gramów
2 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby pokrój w plasterki.
Krok 2
Zacznij gotować makaron według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Na osobnej patelni z oliwą podsmaż roślinne klopsiki aż będą rumiane potrząsając patelnią aby równomiernie nabierały koloru.
Krok 4
Odłóż roślinne klopsiki na bok i na tej samej patelni usmaż grzyby doprawiając je solą oraz pieprzem.
Krok 5
Ugotowany makaron odcedź i nałóż na talerze. Odlej ok pół szklanki wody z gotowania makaronu i wlej są do grzybów. Dodaj wegański majonez, zagotuj i wymieszaj. Polej sosem makaron i połóż na wierzch jeszcze ciepłe roślinne klopsiki. Udekoruj listkami natki pietruszki.

Dobra rada:
W sezonie grzybowym przygotuj danie z świeżymi kurkami, borowikami lub innymi ulubionymi grzybami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle Alfredo z roślinnymi pulpecikami
Jeśli włoski makaron tagliatelle do tej pory kojarzyliście jedynie z mięsnym daniem, czas spróbować doskonałej alternatywy, jaką jest jego wegańska wersja. Smakuje wybornie, a dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. Niecałe 30 minut wystarczy, by potrawa zagościła na twoim stole. Co więcej, aby zrobić tagliatelle z wegańskimi pulpecikami, nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Niezbędne będą między innymi pieczarki, oczywiście makaron, majonez wegański, natka pietruszki oraz oliwa. Smacznego!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika kuchni włoskiej w wegańskiej odsłonie. Danie przypadnie do gustu także tym osobom, które na co dzień nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie.
Na jaką okazję?
Oczywiście, że na każdą! Makaron tagliatelle sprawdzi się zarówno jako urozmaicenie codziennego menu, jak i podczas domowych imprez czy jako ciepłe danie kolacyjne.
Czy wiesz, że?
Makaron tagliatelle pochodzi z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Jest nieco szerszy od makaronu fettucine.
Dla urozmaicenia:
Jeśli przygotowujesz makaron tagliatelle według naszego przepisu w miesiącach jesiennych, wykorzystaj świeże grzyby. Do sosu dodaj kurki lub borowiki.