Samosa ze szpinakiem i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samosa ze szpinakiem i orzechami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

40 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zupę Knorr wymieszaj z 200ml i zagotuj. Gotuj przez ok 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto podziel na 4 takie same paski.

Krok 3

Szpinak, cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Połącz z przygotowaną wcześniej zupą aż powstanie nadzienie.

Krok 4

Pasek ciasta posmaruj oliwą i nałóż łyżką farsz. Składaj ciasto na przemian tworząc trójkąty i na wierzchu ponownie posmaruj oliwą.

Krok 5

Ułóż gotowe trójkąty na blaszce z piekarnika wyłożoną pergaminem i piecz przez ok 12-15 minut. Podawaj z sałatką z świeżego szpinaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Oryginalnie samosę smaży się w głębokim tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Samosa ze szpinakiem i orzechami Samosa ze szpinakiem i orzechami

Kuchnia indyjska zyskała fanów na całym świecie. Jedną z jej wizytówek są pierożki samosa, które zachwycają chrupiącym ciastem i bogatym nadzieniem. Dziś proponujemy wersję z orzechami włoskimi, świeżym szpinakiem oraz natką pietruszki.

Dla kogo? Lubicie tradycyjne pierogi z mięsem albo kapustą i grzybami? Czas spróbować czegoś zupełnie innego! Różnicę widać już na pierwszy rzut oka. Trójkątne pierogi samosa ze szpinakiem i orzechami przygotujecie w piekarniku, a farsz będzie znacznie odbiegać od rozpoznawalnych specjałów kuchni polskiej.

Na jaką okazję? Indyjskie kulinaria opierają się na pachnących przyprawach, świeżych warzywach i roślinach strączkowych. Samosa ze szpinakiem i orzechami to kapitalny sposób na bezmięsny obiad lub kolację.

Czy wiesz, że? Pierwsze przepisy na pyszne pierogi pojawiły się w XIII wieku w Pendżabie – terytorium znajdującym się w północno-zachodniej części Indii.

Dla urozmaicenia: Sos miętowy na bazie jogurtu naturalnego okaże się bardzo orzeźwiającym uzupełnieniem dania.