Samosa ze szpinakiem i orzechami
NOWY PRZEPIS
łatwe
15 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
40 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zupę Knorr wymieszaj z 200ml i zagotuj. Gotuj przez ok 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto podziel na 4 takie same paski.
Krok 3
Szpinak, cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Połącz z przygotowaną wcześniej zupą aż powstanie nadzienie.
Krok 4
Pasek ciasta posmaruj oliwą i nałóż łyżką farsz. Składaj ciasto na przemian tworząc trójkąty i na wierzchu ponownie posmaruj oliwą.
Krok 5
Ułóż gotowe trójkąty na blaszce z piekarnika wyłożoną pergaminem i piecz przez ok 12-15 minut. Podawaj z sałatką z świeżego szpinaku.
Dobra rada:
Oryginalnie samosę smaży się w głębokim tłuszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Samosa ze szpinakiem i orzechami
Kuchnia indyjska zyskała fanów na całym świecie. Jedną z jej wizytówek są pierożki samosa, które zachwycają chrupiącym ciastem i bogatym nadzieniem. Dziś proponujemy wersję z orzechami włoskimi, świeżym szpinakiem oraz natką pietruszki.
Dla kogo? Lubicie tradycyjne pierogi z mięsem albo kapustą i grzybami? Czas spróbować czegoś zupełnie innego! Różnicę widać już na pierwszy rzut oka. Trójkątne pierogi samosa ze szpinakiem i orzechami przygotujecie w piekarniku, a farsz będzie znacznie odbiegać od rozpoznawalnych specjałów kuchni polskiej.
Na jaką okazję? Indyjskie kulinaria opierają się na pachnących przyprawach, świeżych warzywach i roślinach strączkowych. Samosa ze szpinakiem i orzechami to kapitalny sposób na bezmięsny obiad lub kolację.
Czy wiesz, że? Pierwsze przepisy na pyszne pierogi pojawiły się w XIII wieku w Pendżabie – terytorium znajdującym się w północno-zachodniej części Indii.
Dla urozmaicenia: Sos miętowy na bazie jogurtu naturalnego okaże się bardzo orzeźwiającym uzupełnieniem dania.