Samosa ze szpinakiem i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samosa ze szpinakiem i orzechami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

40 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zupę Knorr wymieszaj z 200ml i zagotuj. Gotuj przez ok 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto podziel na 4 takie same paski.

Krok 3

Szpinak, cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekaj. Połącz z przygotowaną wcześniej zupą aż powstanie nadzienie.

Krok 4

Pasek ciasta posmaruj oliwą i nałóż łyżką farsz. Składaj ciasto na przemian tworząc trójkąty i na wierzchu ponownie posmaruj oliwą.

Krok 5

Ułóż gotowe trójkąty na blaszce z piekarnika wyłożoną pergaminem i piecz przez ok 12-15 minut. Podawaj z sałatką z świeżego szpinaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Oryginalnie samosę smaży się w głębokim tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samosa ze szpinakiem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Samosa ze szpinakiem i orzechami Samosa ze szpinakiem i orzechami

Kuchnia indyjska zyskała fanów na całym świecie. Jedną z jej wizytówek są pierożki samosa, które zachwycają chrupiącym ciastem i bogatym nadzieniem. Dziś proponujemy wersję z orzechami włoskimi, świeżym szpinakiem oraz natką pietruszki.

Dla kogo? Lubicie tradycyjne pierogi z mięsem albo kapustą i grzybami? Czas spróbować czegoś zupełnie innego! Różnicę widać już na pierwszy rzut oka. Trójkątne pierogi samosa ze szpinakiem i orzechami przygotujecie w piekarniku, a farsz będzie znacznie odbiegać od rozpoznawalnych specjałów kuchni polskiej.

Na jaką okazję? Indyjskie kulinaria opierają się na pachnących przyprawach, świeżych warzywach i roślinach strączkowych. Samosa ze szpinakiem i orzechami to kapitalny sposób na bezmięsny obiad lub kolację.

Czy wiesz, że? Pierwsze przepisy na pyszne pierogi pojawiły się w XIII wieku w Pendżabie – terytorium znajdującym się w północno-zachodniej części Indii.

Dla urozmaicenia: Sos miętowy na bazie jogurtu naturalnego okaże się bardzo orzeźwiającym uzupełnieniem dania.