Dyniowa Panna cotta z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dyniowa Panna cotta z warzywami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.25 pęczka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1100 mililitrów

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj i oskrob marchew. Czosnek obierz. Skrop wszystko odrobiną oliwy, posyp oregano i piecz przez ok 25 minut.

Krok 2

Namocz żelatynę 100 ml wody. Litr wody wymieszaj z zupą i kostką Knorr. Zagotuj. Dodaj namoczoną żelatynę do gorącego wywaru. Zmiksuj całość blenderem ręcznym starając się nie napowietrzać płynu i wlej do przygotowanych wcześniej szklanych naczynek. Schowaj do lodówki na minimum 2 h aż płyn dobrze stężeje.

Krok 3

Warzywa po upieczeniu pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki.

Krok 4

Kaszę gryczaną spraż na patelni z oliwą aż zrobi się mocno chrupiąca. Gotową panna cottę podawaj z warzywami i kaszą gryczaną na wierzchu. Udekoruj listkami natki pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz używać również innych zup oraz bulionów bawiąc się kolorami panna cotty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dyniowa Panna cotta z warzywamiDyniowa Panna cotta z warzywami

Kultowy włoski deser tym razem w wersji wytrawnej. Zamiast słodkiej śmietanki w przepisie na dyniową panna cottę znajdziecie porcję warzyw oraz kaszę gryczaną. Zmieni się też pora serwowania tego specjału. Z popularnej słodkości stanie się niebanalnym sposobem na wytrawną przystawkę.

Dla kogo? Przygotowywanie posiłków jeszcze niejednym Was zaskoczy! Przepis na dyniową panna cottę z warzywami spodoba się wszystkim, którzy lubią odnajdywać nieoczywiste receptury i połączenia produktów.

Na jaką okazję? Na co dzień w menu rzadko pojawiają się efektowne przystawki. Dyniową panna cottę śmiało możecie zarezerwować na specjalne okazje. Zebrani przy stole biesiadnicy długo i z dużą przyjemnością będą wspominać taką atrakcję.

Czy wiesz, że? Za ojczyznę słynnego deseru panna cotta uznaje się Piemont – region położony w północno-zachodnich Włoszech. Wytrawna wersja ma duże szanse zrobić taką samą karierę.

Dla urozmaicenia: Do przyrządzenia przekąski można użyć innych warzyw korzeniowych, nie tylko purpurowej marchwi. Nadają się również jej żółta odmiana, burak, rzepa i skorzonera.