Dyniowa Panna cotta z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dyniowa Panna cotta z warzywami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.25 pęczka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1100 mililitrów

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj i oskrob marchew. Czosnek obierz. Skrop wszystko odrobiną oliwy, posyp oregano i piecz przez ok 25 minut.

Krok 2

Namocz żelatynę 100 ml wody. Litr wody wymieszaj z zupą i kostką Knorr. Zagotuj. Dodaj namoczoną żelatynę do gorącego wywaru. Zmiksuj całość blenderem ręcznym starając się nie napowietrzać płynu i wlej do przygotowanych wcześniej szklanych naczynek. Schowaj do lodówki na minimum 2 h aż płyn dobrze stężeje.

Krok 3

Warzywa po upieczeniu pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki.

Krok 4

Kaszę gryczaną spraż na patelni z oliwą aż zrobi się mocno chrupiąca. Gotową panna cottę podawaj z warzywami i kaszą gryczaną na wierzchu. Udekoruj listkami natki pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz używać również innych zup oraz bulionów bawiąc się kolorami panna cotty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dyniowa Panna cotta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dyniowa Panna cotta z warzywamiDyniowa Panna cotta z warzywami

Kultowy włoski deser tym razem w wersji wytrawnej. Zamiast słodkiej śmietanki w przepisie na dyniową panna cottę znajdziecie porcję warzyw oraz kaszę gryczaną. Zmieni się też pora serwowania tego specjału. Z popularnej słodkości stanie się niebanalnym sposobem na wytrawną przystawkę.

Dla kogo? Przygotowywanie posiłków jeszcze niejednym Was zaskoczy! Przepis na dyniową panna cottę z warzywami spodoba się wszystkim, którzy lubią odnajdywać nieoczywiste receptury i połączenia produktów.

Na jaką okazję? Na co dzień w menu rzadko pojawiają się efektowne przystawki. Dyniową panna cottę śmiało możecie zarezerwować na specjalne okazje. Zebrani przy stole biesiadnicy długo i z dużą przyjemnością będą wspominać taką atrakcję.

Czy wiesz, że? Za ojczyznę słynnego deseru panna cotta uznaje się Piemont – region położony w północno-zachodnich Włoszech. Wytrawna wersja ma duże szanse zrobić taką samą karierę.

Dla urozmaicenia: Do przyrządzenia przekąski można użyć innych warzyw korzeniowych, nie tylko purpurowej marchwi. Nadają się również jej żółta odmiana, burak, rzepa i skorzonera.