Curry z bakłażana

- Krok 1Pokrój bakłażany wzdłuż w ćwiartki i obsmaż na oleju, aż będą jasnobrązowe. Odsącz je z tłuszczu i odstaw.
- Krok 2Papryczki chilli pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż ziarna kolendry i papryczki chili. Dodaj kurkumę, wiórki kokosowe, a następnie mini kostki Knorr.
- Krok 3Ziarna sezamu upraż na blasze i rozgnieć na proszek. Dodaj podsmażone wcześniej chilli z wiórkami. Rozgnieć wszystko w moździerzu na drobno.
- Krok 4Rozgniecioną masę przesyp do garnka i zalej 300 mililitrami wody. Zagotuj. Paprykę pokrój w plastry.
- Krok 5Dodaj bakłażany i pokrojoną w plastry paprykę. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut, a następnie wsyp cukier i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Krok 6Na patelni rozgrzej masło. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Smaż ziarna gorczycy, aż zaczną pękać. Danie podawaj na ciepło, polane masłem ze smażoną gorczycą.
Przygotowanie

Kurkuma z Indii
Kurkuma nazywana jest również złotem Indii ze względu na swój piękny złocisty kolor. W tropikalnym klimacie tego kraju uprawiana jest nie tylko na plantacjach, ale także rośnie dziko. Jest głównym składnikiem curry oraz popularnym dodatkiem do deserów.