Curry z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Curry z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

135 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażany wzdłuż w ćwiartki i obsmaż na oleju, aż będą jasnobrązowe. Odsącz je z tłuszczu i odstaw.

Curry z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Papryczki chilli pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż ziarna kolendry i papryczki chili. Dodaj kurkumę, wiórki kokosowe, a następnie mini kostki Knorr.

Curry z bakłażana - Krok 2

Krok 3

Ziarna sezamu upraż na blasze i rozgnieć na proszek. Dodaj podsmażone wcześniej chilli z wiórkami. Rozgnieć wszystko w moździerzu na drobno.

Curry z bakłażana - Krok 3

Krok 4

Rozgniecioną masę przesyp do garnka i zalej 300 mililitrami wody. Zagotuj. Paprykę pokrój w plastry.

Curry z bakłażana - Krok 4

Krok 5

Dodaj bakłażany i pokrojoną w plastry paprykę. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut, a następnie wsyp cukier i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Curry z bakłażana - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej masło. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Smaż ziarna gorczycy, aż zaczną pękać. Danie podawaj na ciepło, polane masłem ze smażoną gorczycą.

Curry z bakłażana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej