Curry z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażany wzdłuż w ćwiartki i obsmaż na oleju, aż będą jasnobrązowe. Odsącz je z tłuszczu i odstaw.

Curry z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Papryczki chilli pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż ziarna kolendry i papryczki chili. Dodaj kurkumę, wiórki kokosowe, a następnie mini kostki Knorr.

Curry z bakłażana - Krok 2

Krok 3

Ziarna sezamu upraż na blasze i rozgnieć na proszek. Dodaj podsmażone wcześniej chilli z wiórkami. Rozgnieć wszystko w moździerzu na drobno.

Curry z bakłażana - Krok 3

Krok 4

Rozgniecioną masę przesyp do garnka i zalej 300 mililitrami wody. Zagotuj. Paprykę pokrój w plastry.

Curry z bakłażana - Krok 4

Krok 5

Dodaj bakłażany i pokrojoną w plastry paprykę. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut, a następnie wsyp cukier i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Curry z bakłażana - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej masło. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Smaż ziarna gorczycy, aż zaczną pękać. Danie podawaj na ciepło, polane masłem ze smażoną gorczycą.

Curry z bakłażana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z bakłażanaCurry z bakłażana

Pokrój bakłażany wzdłuż w ćwiartki i obsmaż na oleju, aż będą jasnobrązowe. Odsącz je z tłuszczu i odstaw.