Sałatka z bakłażanów inaczej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bakłażanów inaczej

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju oraz maśle*.

Krok 2

Bakłażany pokrój w plastry i wrzuć do cebuli, gdy ta zmięknie.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Selera pokrój na małe kawałki. Dodaj do bakłażanów i duś do czasu, gdy seler zmięknie.

Krok 4

Rozpuść cukier w occie winnym i polej nim jarzyny. Gotuj około 15 minut.

Krok 5

Dopraw solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszaj z kaparami i przybierz oliwkami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bakłażanów inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bakłażanów inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bakłażanów inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bakłażanów inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bakłażanów inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bakłażanów inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bakłażanów inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bakłażanów inaczej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej