Brazylijska sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brazylijska sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj kremowy sos sałatkowy mieszając zawartość opakowania Knorr z majonezem, dodaj sok z limonki. Selera obierz, pokrój w plastry i sparz krótko we wrzącej wodzie.

Krok 2

Ziemniaki pokrój w cząstki i ugotuj z łupinkami we wrzącej wodzie do miękkości. Wystudź.

Krok 3

W misce połącz ziemniaki, fasolkę, marchew, seler oraz pokrojony szczypior. Dodaj przygotowany sos sałatkowy i delikatnie wszystko wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sałatka nabrała jeszcze ciekawszego smaku, dodaj pokrojoną świeżą kolendrę.

1

Opinie o przepisie

  • Gienia Bogdan Olejnik

    Gienia Bogdan Olejnik , 05.09.2016

    Wszystkiego najlepszego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brazylijska sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brazylijska sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brazylijska sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brazylijska sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brazylijska sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brazylijska sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brazylijska sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brazylijska sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brazylijska sałatka ziemniaczanaBrazylijska sałatka ziemniaczana

Brazylijska sałatka ziemniaczana to świetny sposób na pyszny obiad lub kolację pełną warzyw. Sprawdzi się również w roli przekąski na przyjęciu. To smaczna kompozycja młodych ziemniaków, fasolki szparagowej, grubo startej marchewki i selera naciowego. Smaku nada jej dressing przygotowany na bazie majonezu oraz czosnkowego sosu sałatkowego. Dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny, a będzie jeszcze wyrazistszy w smaku. Jako dodatek sprawdzi się również kolendra. Brazylijską sałatkę ziemniaczaną podasz na wiele sposobów: dobrze skomponuje się np. ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Te drugie przygotuj w wersji smakowej – kromki chleba natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku lub posyp mieszanką ulubionych przypraw i piecz w piekarniku do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Do dekoracji gotowego dania użyj posiekanego świeżego szczypiorku. Będzie najsmaczniejsze, jeśli przed zaserwowaniem dobrze je schłodzisz. Mamy nadzieję, że przygotowywanie znakomitych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.