Sałatka ziemniaczana z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

15 gramów

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj razem z skórką.

Krok 2

Po ugotowaniu przekrój ziemniaki na pół i przełóż do miski.

Krok 3

Cebulę dymkę posiekaj, paprykę pokrój w kostkę i dodaj wszystko do ziemniaków.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem, musztardą i łyżką gorącej wody.

Krok 5

Połącz sos z ziemniakami i przełóż sałatkę na talerz.

Krok 6

Po wierzchu posyp makiem, startą skórką z limonki oraz listkami natki pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z makiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z makiem Sałatka ziemniaczana z makiem

Ta wersja popularnej potrawy z pewnością spodoba się osobom lubiącym kulinarne eksperymenty. Sałatka ziemniaczana z makiem, skórką z limonki i wyrazistym sosem czosnkowo-musztardowym będzie świetną propozycją na smaczną kolację. Przyrządzisz ją z młodych ziemniaków – ugotuj je w skórce i przekrój na połówki. Następnie dołącz do nich pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cebulę dymkę. Całość polej sosem, który zrobisz z majonezu, musztardy, łyżki gorącej wody oraz przyprawy czosnkowej, która nada mu zdecydowany smak. Jeśli chcesz go dodatkowo zaostrzyć, dołącz także chili. Polane sosem ziemniaki posyp makiem, startą skórką z limonki i listkami kolendry. Dzięki nim sałatka nabierze nieco orientalnego charakteru i zyska cytrusową nutę. Podawaj danie z pieczywem razowym lub z czosnkowymi grzankami. Sałatka ziemniaczana z makiem będzie też doskonałym uzupełnieniem obiadu. Pasuje do pieczeni i zapiekanek warzywnych oraz smażonych potraw. Zapoznaj się z przepisem na nią i serwuj tę pyszną przekąskę na różne okazje.