Duszone grzyby leśne po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone grzyby leśne po włosku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

5 sztuk

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy (niezbyt mocno) oliwę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.

Krok 2

W tym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy w spore kawałki. Grzyby dodajemy do cebuli, oprószamy solą, pieprzem, rozkruszona kostką czosnkową, suszonym tymiankiem i oberwanymi, świeżymi listkami tymianku. Dusimy pod przykryciem ok. 20 min., mieszając od czasu do czasu.

Krok 3

Przed podaniem skrapiamy oliwą aromatyzowaną truflą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone grzyby leśne po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone grzyby leśne po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone grzyby leśne po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone grzyby leśne po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone grzyby leśne po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone grzyby leśne po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone grzyby leśne po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone grzyby leśne po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej