
Składniki
null
null
0.5 szklanki
2 łyżki
35 gramów
4 sztuki
4 plastry
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przez 3 minuty wycięte w głąb cykorie blanszuj w osolonym wrzątku. Po tym czasie przelej je wodą i osącz.
Krok 2
Roztop masło na patelni dodaj mąki i podsmażaj je dolewaj mleka.
Krok 3
Rozpuść ser na małym ogniu i dodaj go dosypując soli i pieprzu.
Krok 4
Szynką owiń cykorię i poukładaj na brytfance.
Krok 5
Przed włożeniem do piekarnika polej je sosem serowym i piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej