
Składniki
null
null
0.5 szklanki
2 łyżki
35 gramów
4 sztuki
4 plastry
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przez 3 minuty wycięte w głąb cykorie blanszuj w osolonym wrzątku. Po tym czasie przelej je wodą i osącz.
Krok 2
Roztop masło na patelni dodaj mąki i podsmażaj je dolewaj mleka.
Krok 3
Rozpuść ser na małym ogniu i dodaj go dosypując soli i pieprzu.
Krok 4
Szynką owiń cykorię i poukładaj na brytfance.
Krok 5
Przed włożeniem do piekarnika polej je sosem serowym i piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej