Składniki
1 kilogram
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
300 gramów
100 gramów
8 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm, zasyp przyprawą Knorr, a następnie dodaj musztardę, majeranek i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Krok 2
Paprykę pokrój w 1,5 cm kostkę. Cebulki obierz i przekrój na pół. Boczek pokrój w plastry grubości 0,5 cm i wielkości 1,5 na 1,5 cm

Krok 3
Na patyki do szaszłyków nadziewaj mięso, boczek, paprykę, cebulę. Sekwencję powtórz dwukrotnie.

Krok 4
Szaszłyki usmaż na grillu, patelni grillowej lub zwykłej patelni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowe szaszłyki - VIDEO
Jeśli lubisz grillowaną karkówkę, upiecz ją w formie wieprzowych szaszłyków. Dość spore kawałki soczystego mięsa nadziewaj na patyczki naprzemiennie z aromatycznym wędzonym boczkiem. Smaku i koloru dodasz potrawie dzięki czerwonej, słodkiej papryce oraz delikatnej cebuli szalotce. Najważniejsze jest jednak odpowiednie przygotowanie karkówki. Do czerwonych mięs świetnie sprawdza się majeranek oraz musztarda – sięgnij po popularną sarepską. Do przyrządzenia marynaty użyj też specjalnej przyprawy do wieprzowiny, która podkreśli jej smak, a wszystkie dodatki połącz za pomocą oliwy. Kawałki mięsa marynuj przez chwilę, po czym nadziewaj na szpikulce razem z boczkiem i warzywami. Niewielkie szalotki wystarczy pokroić na pół, a paprykę podzielić na kawałki podobnej wielkości. Całość piecz na grillu lub patelni. Wieprzowe szaszłyki serwuj z ketchupem, musztardą i pieczywem, a także różnego rodzaju warzywami, np. ogórkami małosolnymi. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz smaczne danie z grilla.