Wieprzowe szaszłyki video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowe szaszłyki - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

300 gramów

100 gramów

8 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm, zasyp przyprawą Knorr, a następnie dodaj musztardę, majeranek i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w 1,5 cm kostkę. Cebulki obierz i przekrój na pół. Boczek pokrój w plastry grubości 0,5 cm i wielkości 1,5 na 1,5 cm

Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na patyki do szaszłyków nadziewaj mięso, boczek, paprykę, cebulę. Sekwencję powtórz dwukrotnie.

Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki usmaż na grillu, patelni grillowej lub zwykłej patelni.

Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowe szaszłyki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowe szaszłyki - VIDEOWieprzowe szaszłyki - VIDEO

Jeśli lubisz grillowaną karkówkę, upiecz ją w formie wieprzowych szaszłyków. Dość spore kawałki soczystego mięsa nadziewaj na patyczki naprzemiennie z aromatycznym wędzonym boczkiem. Smaku i koloru dodasz potrawie dzięki czerwonej, słodkiej papryce oraz delikatnej cebuli szalotce. Najważniejsze jest jednak odpowiednie przygotowanie karkówki. Do czerwonych mięs świetnie sprawdza się majeranek oraz musztarda – sięgnij po popularną sarepską. Do przyrządzenia marynaty użyj też specjalnej przyprawy do wieprzowiny, która podkreśli jej smak, a wszystkie dodatki połącz za pomocą oliwy. Kawałki mięsa marynuj przez chwilę, po czym nadziewaj na szpikulce razem z boczkiem i warzywami. Niewielkie szalotki wystarczy pokroić na pół, a paprykę podzielić na kawałki podobnej wielkości. Całość piecz na grillu lub patelni. Wieprzowe szaszłyki serwuj z ketchupem, musztardą i pieczywem, a także różnego rodzaju warzywami, np. ogórkami małosolnymi. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz smaczne danie z grilla.