Składniki
1 kilogram
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
300 gramów
100 gramów
8 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm, zasyp przyprawą Knorr, a następnie dodaj musztardę, majeranek i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Krok 2
Paprykę pokrój w 1,5 cm kostkę. Cebulki obierz i przekrój na pół. Boczek pokrój w plastry grubości 0,5 cm i wielkości 1,5 na 1,5 cm

Krok 3
Na patyki do szaszłyków nadziewaj mięso, boczek, paprykę, cebulę. Sekwencję powtórz dwukrotnie.

Krok 4
Szaszłyki usmaż na grillu, patelni grillowej lub zwykłej patelni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowe szaszłyki - VIDEO
Jeśli lubisz grillowaną karkówkę, upiecz ją w formie wieprzowych szaszłyków. Dość spore kawałki soczystego mięsa nadziewaj na patyczki naprzemiennie z aromatycznym wędzonym boczkiem. Smaku i koloru dodasz potrawie dzięki czerwonej, słodkiej papryce oraz delikatnej cebuli szalotce. Najważniejsze jest jednak odpowiednie przygotowanie karkówki. Do czerwonych mięs świetnie sprawdza się majeranek oraz musztarda – sięgnij po popularną sarepską. Do przyrządzenia marynaty użyj też specjalnej przyprawy do wieprzowiny, która podkreśli jej smak, a wszystkie dodatki połącz za pomocą oliwy. Kawałki mięsa marynuj przez chwilę, po czym nadziewaj na szpikulce razem z boczkiem i warzywami. Niewielkie szalotki wystarczy pokroić na pół, a paprykę podzielić na kawałki podobnej wielkości. Całość piecz na grillu lub patelni. Wieprzowe szaszłyki serwuj z ketchupem, musztardą i pieczywem, a także różnego rodzaju warzywami, np. ogórkami małosolnymi. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz smaczne danie z grilla.