Sos kurkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos kurkowy

Autor: Tom Fracz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Krok 3

Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.

Krok 4

Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać!

Krok 5

Po ok. 3 minutach dodać białe wino (wytrawne lub półsłodkie).

Krok 6

Po ok. 5 minutach dodać śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).

Krok 7

Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki.

Tom Fracz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szparagi z sosem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej