Sos kurkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos kurkowy

Autor: Tom Fracz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Krok 3

Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.

Krok 4

Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać!

Krok 5

Po ok. 3 minutach dodać białe wino (wytrawne lub półsłodkie).

Krok 6

Po ok. 5 minutach dodać śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).

Krok 7

Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki.

Tom Fracz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos kurkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej